1 av 2
Försvarsministern Ehud Barak (närmast i bild) anser att utredningen efter Gazakriget är tillräcklig. Men frågan splittrar. Arkivfoto: Scanpix.
2 av 2
Domaren Richard Goldstone.

Israel: Upprörda känslor om FN-rapport

Goldstonerapporten om Gazakriget, där bland annat Israel beskylls för att ha använt vit fosfor och beskjutit civila, fortsätter att skapa ilsken debatt i Israel.

Israels regering är splittrad i frågan om landet bör följa Goldstones direktiv och tillsätta en undersökningskommission eller inte. Vissa ministrar är för att utreda anklagelserna om krigsbrott, andra menar att när Israel nu utsätts för "hätska anti-semitiska attacker, så kan man inte vända andra kinden till".

En stat som utreder sig själv slipper trakasserier. Det är budskapet från Israels vice premiärminister, Dan Meridor, en av Likudpartiets mest moderata medlemmar, som anser att en utredning bör tillsättas.

Flera kolumnister skriver också att om Israel genomför en trovärdig och oberoende undersökning så blir det lättare för vänner som USA att använda sitt veto för att hindra en process mot Israel i internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

Men de får mothugg av bland annat försvarsminister Ehud Barak som anser att militärens interna utredningar av Gazakriget är tillräckliga.

Överbefälhavaren Gabi Ashkenazi, gick häromdagen återigen personligen i god för att Israels militär är mer moralisk än någon annan armé i världen. Och finansminister Yuval Steinitz sa att det är ren antisemitism att hävda att det som är tillåtet för USA i Afghanistan eller för Ryssland i Tjetjenien, är förbjudet för Israel. "Vi kan inte fortsätta att vända andra kinden till", sa finansministern.

Vid sitt regeringssammanträde häromdagen avstod Israel från att tillsätta en undersökningskommission om Gazakriget. Däremot bildades en lobbygrupp för att förmå USA att använda sitt veto mot Goldstonerapporten i FN och för att avslöja de kritiker vars egentliga syfte är att ifrågasätta Israels existensberättigande.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman, upprepade att Goldstonerapporten hotar sänka fredsprocessen. På det svarade domare Goldstone själv: "Vilken fredsprocess? Israels utrikesmininster vill inte ha någon fredsprocess."

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".