Delårsrapport

Ericssons vinst i linje med förväntningar

Uppdaterad: 08:12
Telekombolaget Ericsson har kommit med sin kvartalsrapport och siffrorna visar att resultatet blev i linje med prognoserna men lägre än förra året.

– Det får vi nog vara hyfsat nöjda med. Det är lite tuffare tider, serviceverksamheten fortsätter att gå starkt, multimedia gör sitt bästa resultat någonsinn samtidigt är det lite trögare på nätverksförsäljningen, säger bolagets vd Carl-Henric Svanberg till Ekot.

Hur märker ni av att de är tuffare tider?

– Det är precis som vi har sagt hela tiden, även om vi på telekomsidan märker av lågkonjunkturen lite mindre så är det klart att vi påverkas. Det är en blandad bild för det är en stark tillväxt på 3G och på mobilt bredband med stora ökningar i Japan och med utbyggnad i Kina, USA och nu även i Europa. Samtidigt är det trögare på tillväxtmarknaden, det finns en del operatörer som har svårt att låna pengar där.

Ericssons vinst efter finansnetto, eller före skatt, blev 4 miljarder kronor och det är lägre än tredje kvartalet 2008 då vinsten hamnade på 6,2 miljarder. Förväntningarna låg på 4,3 miljarder kronor.

Omsättningen sjönk dock jämfört med samma kvartal 2008, från 49,2 miljarder då till 46,4 miljarder kronor nu, och telekombranschen som verkar ha påverkats överraskande lite av finanskris och lågkonjunktur tycks nu få känna av minskad efterfrågan.

Det pågår ett kraftigt omstruktureringsprogram i Ericsson på 10 miljarder kronor.

– Vår industri är sådan att vi jagar effektiviseringar hela tiden. För ett par år sedan pratade vi om de möjligheter vi såg med att effektivisera Ericsson. Framförallt övergången till ny IP-teknologi gör att vi kan jobba med färre plattformar, med hårvara och mjukvara. Vi har hittills sparat 14 miljarder och vi upptäcker mer längs vägen, säger Ericsson vd vd Carl-Henric Svanberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".