Riksbanken håller reporäntan oförändrad på 0,25 procent. Foto: Mats Andersson/Scanpix.

Riksbanken rör inte reporäntan

Riksbanken lämnar sin viktigaste styrränta, reporäntan, oförändrad på den rekordlåga nivån 0,25 procent. Räntan kommer troligen inte att höjas förrän hösten 2010, menar Riksbanken.

Prognosen för reporäntan lämnas oförändrad och reporäntan väntas ligga kvar på denna låga nivå fram till hösten 2010, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken ser att en ekonomisk återhämtning har inletts, men att läget fortfarande är bräckligt. Med den låga räntan vill man "bidra till en stabil återhämtning och klara inflationsmålet på 2 procent".

Riksbanken har också beslutat att låna ut ytterligare 100 miljarder kronor till bankerna med fast ränta med 11 månaders löptid, något som ska sporra låga räntor på lån till företag och hushåll.

Meningarna gick isär om räntan. Vice riksbankschef Lars E. O. Svensson hade hellre velat se en sänkning av reporäntan till 0 procent, och vice riksbankscheferna Lars Nyberg och Barbro Wickman-Parak höll med om att lämna reporäntan oförändrad, men reserverade sig mot tillväxtprognosen och räntebanan. De tror att en höjning av räntan kommer behöva ske tidigare än hösten 2010.

Riksbanken höjer prognosen för Sveriges bruttonationalprodukt något. Man tror att BNP faller med 4,6 procent i år, för att sedan växa med 2,5 procent 2010, 3,4 procent 2011 samt 3,7 procent 2012.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".