Israel och Iran i hemligt kärnvapenmöte

Israel och Iran har haft hemliga möten för att diskutera kärnvapen. Det bekräftades på torsdagen i Israel efter att uppgifter om mötet läckt ut i pressen.

Det var på initiativ av Australien som representanter för de båda länderna möttes i Kairo under en internationell konferens om ickespridningsavtalet.

Nyheten kommer samtidigt med signaler om att IAEA lyckats få till stånd en kompromiss mellan Iran och Västmakterna om Irans kärnenergiprogram.

För första gången sedan shahens fall 1979, satt Israel och Iran öga mot öga vid ett konferensbord på ett lyxhotell i Kairo, Meirav Zafary-Odiz från Israels atomenergikommission och Irans chefsförhandlare med IAEA, Ali Asghar Soltanieh.

De ska ha samtalat om möjligheterna att göra Mellanöstern till en kärnvapenfri zon och Soltanieh från Iran ska ha ställt en rak fråga till Israel: Har ni, eller har ni inte kärnvapen?

Enligt ögonvittnen svarade Zafary Odiz med ett leende, inget mer, däremot ska hon ha sagt att Israel är berett att i princip diskutera ett kärnvapenfritt Mellanöstern. Israel har aldrig öppet erkänt det kärnvapeninnehav landet förmodas ha.

Soltanieh å sin sida, försvarade Irans kärnenergiprogram men förnekade att Iran är ute efter en atombomb eller att Iran utgör ett hot mot Israel. Israel förstår inte Irans mentalitet ska han ha sagt till Zafary-Odiz, Irans regering är inte emot judar, utan emot sionismen, förklarade Soltanieh.

Samtidigt som Israel bekräftar att detta hemliga möte ägde rum i slutet av september sitter världen och väntar på att USA, Ryssland, Frankrike och Iran ska ta ställning till det kompromissförslag som internationella Atomenergiorganet IAEA igår presenterade.

Kompromissförslaget skulle kunna leda till en överenskommelse mellan västmakterna och Iran om Irans fortsatta urananrikning.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".