Israel och Iran i hemliga kärnvapenmöten

Israel och Iran har haft hemliga möten för att diskutera kärnvapen. Det bekräftades på torsdagen i Israel efter att uppgifter om mötet läckt ut i pressen i Australien. Uppgifterna dementeras dock av Iran.

Det var på initiativ av Australien som representanter för de båda länderna möttes i Kairo under en internationell konferens om ickespridningsavtalet. Nyheten kommer samtidigt med signaler om att IAEA lyckats få till stånd en kompromiss mellan Iran och Västmakterna om Irans kärnenergiprogram.

För första gången sedan shahens fall 1979, satt Israel och Iran öga mot öga vid ett konferensbord på ett lyxhotell i Kairo, om man ska tro uppgifterna från Israel och läckorna från Australien. Meirav Zafary-Odiz från Israel och Ali Asghar Soltanieh från Iran ska ha samtalet om möjligheterna att göra Mellanöstern till en kärnvapenfri zon och Soltanieh, som är Irans chefsförhandlare med IAEA, ska ha ställt en rak fråga till Israel: Har ni, eller har ni inte kärnvapen.

Enligt ögonvittnen svarade Zafary Odiz med ett leende, inget mer, däremot ska hon ha sagt att Israel är berett att i princip diskutera ett kärnvapenfritt Mellanöstern. Israel har aldrig öppet erkänt det kärnvapeninnehav landet förmodas ha.

Iran förnekar att mötet i Kairo alls ägt rum, men enligt läckorna ska Soltanieh under mötet ha försvarat Irans kärnenergiprogram samtidigt som han förnekat att landet är ute efter en atombomb och försäkrat att Iran inte hotar Israel. Israel förstår inte Irans mentalitet ska han ha sagt till sin israeliska kollega, Irans regering är inte emot judar, utan emot sionismen.

Samtidigt med nyheten om detta hemliga möte, väntar världen på att ett besked om ett kompromissförslag som Internationella atomenergiorganet, IAEA, i går presenterade som skulle kunna leda till en överenskommelse om Irans kärnenergiplaner.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".