Krigsförbrytaren Biljana Plavsic släpps

Uppdaterad: 15:12
Den tidigare bosnien-serbiska presidenten Biljana Plavsic kommer att friges. Det beslutet fattade regeringen i dag, bekräftar justitiedepartementet för Ekot. Och i Sarajevo är missnöjet stort över frisläppandet.

Den tidigare bosnien-serbiska presidenten Biljana Plavsic kommer att friges. Det beslutet fattade regeringen i dag. Plavsic har avtjänat drygt sex av de elva år i fängelse som hon dömdes till, men statsminister Fredrik Reinfeldt tycker inte att det är konstigt att släppa en krigsbrottsling i förtid.

– Detta är ingen avvikelse från vårt sätt att verkställa straff i Sverige. I så fall ska man ställa frågan, fick hon ett tillräckligt långt straff från början. Det straffet är inte utmätt i Sverige utan av en internationell tribunal.

Biljana Plavsic har suttit i svenskt fängelse sedan sommaren 2003. Hon dömdes det året till 11 års fängelse av Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag, för brott mot mänskligheten, brott som hon erkänt sin inblandning i.

Bilderna från dessa brott är skakande omänskliga, med massakern i Srebrenica som den tydligaste, där 8 000 muslimska män och pojkar dödades av serbiska styrkor. Än i dag undersöks massgravar där och ännu har inte alla kvarlevor hittats.

Biljana Plavsic har kallats den serbiska järnladyn, hennes politiska uttalanden under 1990-talet har fått många att kippa efter andan, för att inte tala om det fotografi som 1992 spreds över världen, då hon klev över en död muslimsk man, för att kyssa den ökande krigsherren Arkan.

Biljana Plavsic som fyllde 79 år i somras har två gånger tidigare begärt nåd från det fängelsestraff hon avtjänat på Hinsebergsfängelset. I sina nådeansökningar har hon bland annat hänvisat till sin sviktande hälsa. Båda gångerna fick hon avslag.

Att hon nu släpps har att göra med svensk rättspraxis, som innebär att dömda kan friges villkorligt efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. Krigsförbrytartribunalen i Haag, som hela tiden haft ett inflytande över strafflängden, har inte haft någonting att invända mot frisläppandet.

På tisdag, den 27 oktober, har Biljana Plavsic avtjänat två tredjedelar av straffet, och blir därmed villkorligt frigiven, de återstående dagarna fram till dess står hon under kriminalvårdens övervakan säger Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén.

– Regeringabeslutet är att datumet för normal svensk villkorlig frigivning ska gälla i det här sammanhanget och utifrån det gör vi nu en planering för att slutföra hennes straffavtjänande här i Sverige, säger Lars Nylén.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".