Ericssons vd Carl-Henric Svanberg. Foto:J Ekströmer/Scanpix.

Ericssons vd positiv trots minskad vinst

Trots minskad försäljning och vinst, är telekomjätten Ericssons vd Carl-Henric Svanberg är ändå positiv. Problemen är koncentrerade i två samägda bolag, för övrigt går det bra, menar han.

– Både Sony Ericsson och ST-Ericsson har ju drabbats hårt av lågkonjunkturen. Vårt eget resultat i själva Ericsson, 5,5 miljarder kronor, och det är i nivå med förra året. Det får vi nog vara nöjda med, säger Carl-Henric Svanberg.

Rapporten ger en blandad bild, men det står ändå klart att lågkonjunkturen nu slår också mot Ericsson.

Ericssons kunder, telebolag runtom i världen, har blivit mer försiktiga med sina investeringar och framför allt märker Ericsson en vikande efterfrågan i de unga tillväxtekonomierna.

På Stockholmsbörsen var reaktionen negativ. Aktien störtdök med sju procent när börsen öppnade i morse.

Siffran som Carl-Henric Svanberg nämner, 5,5 miljarder kronor, är resultatet för Ericsson samtliga verksamheter. Men då har man inte tagit hänsyn till de stora förlusterna i det delägda Sony Ericsson och kostnader för att anpassa verksamheten inför framtidens teknik, vilket gör att resultatet på sista raden i resultaträkningen bara blir 800 miljoner kronor.

Inför framtiden är det de kinesiska konkurrenterna Huawei och ZTE som enligt Carl-Henric Svanberg blivit allt mer påtagligt.

– Det är klart att de är ju aggressiva många gånger. De vill få fäste på olika marknader, komma in med inbrytningskontrakt och så. Sedan kommer ju också sanningen hur man presterar över tiden, när man väl är på plats, säger Carl-Henric Svanberg.

Hur är er position som världsetta inom mobila system. Hur stark är den ställningen idag?

– Den är ju starkare än någonsin. Den har inte ändrats nu på senaste kvartalen. Den är mycket stark, säger Ericssons vd Carl-Henric Svanberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".