Klimatförhandlingarna:

Reinfeldt osäker på pengauppgörelse

Klimathotet är ett av huvudämnena på den stora biståndskonferens och Reinfeldt har talat om hur viktigt det är att något görs. I veckan misslyckades EU:s finansministrar med att komma överens om utsläpp.

Nu går frågan till EU:s toppmöte i Bryssel nästa vecka och så här säger statsminister Fredrik Reinfeldt om finansministrarnas misslyckande.

– Det beror på att en del vill säkerställa att de åtaganden som krävs från utvecklingsländer vid sidan av de mest utvecklade verkligen kommer på plats. Svenska utgångspunkten har mer varit att vi måste nog visa upp finansieringsbelopp för att kunna få fram de åtaganden som i dag fullt ut saknas, säger statsministern.

Nu finns det ju inga sådana siffror.

– Fast toppmötet är nästa vecka och det fortsätter att vara en diskussion. Men det kommer nog att fortsätta vara en diskussion om vid vilket tillfälle det är lämpligt att börja visa belopp. Givet att det finns en farhåga att det blir en finansiering som tas för given utan att det möts med riktiga åtaganden.

Betyder det att du inte tror att det blir någon uppgörelse om finansiering på toppmötet nästa vecka?

– Det får vi se. Vi driver på för detta. Jag försöker beskriva varför det i grunden är svårigheter. Men det är klart att vi är drivande för att också försöka få fram klimatfinansieringsdelar som är tydliga. På samma sätt som vi via miljörådet nu har kunnat få fram tydliga formuleringar vad det gäller målen och vad det gäller väsentliga delar bland annat om hur man ska expandera utsläppshandel och hur man ska förhålla sig till avskogningsproblematiken.

Men även miljörådet misslyckades med ett fullständigt mandat.

– De kan inte ensamt äga mandatet, för det måste också bindas ihop med finansiella åtaganden. Men jag vill påpeka att jag inte har varit vid något internationellt möte där det har varit möjligt att fullt ut komma sams om finansieringsåtagandena. Det finns fortsatt tror jag, i delar av världen, ett hopp om att det ska komma fram en massa pengar som man ska få utan att ta på sig några åtaganden som sedan går att följa upp. Det är naturligtvis inte bra för klimatet, säger Fredrik Reinfeldt.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".