Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt avtal ska gynna tjänstesektorn

Arbetsgivare och fackförbund inom tjänstesektorn har kommit överens om ett nytt samarbets- och förhandlingsavtal.

I och med avtalet hoppas parterna bland annat försöka undvika konflikter och strejker i avtalsförhandlingar.

– Den stora skillnaden är att vi nu på ett samordnat sätt har bestämt oss för att vi vill dels utveckla tjänstesektorn än mer. Vi har också slagit fast att vi tycker att det är viktigt med en hög organisationsgard på båda sidor. Många medlemmar på arbetsplatserna och många medlemmar bland arbetsgivarna, säger Cecilia Fahlberg, ordförande för Unionen.

Tjänstersektors samarbetsavtal berör över 400 000 anställda. Det är fackförbunden Unionen, Sveriges ingenjörer, Jusec och Civilekonomerna som har tecknat avtalet med arbetsorganisationen Almega.

Det består av flera delar. När det gäller avtalsförhandlingar hoppas parterna bland annat försöka undvika konflikter. Fack och arbetsgivare ska också gemensamt bedriva näringspolitiska frågor som kan bidra till att tjänstesektorn utvecklas.

Avtalet beskrivs av parterna som ett viktigt strategiskt steg för tjänstesektorn. Dessutom presenteras det bara några månader innan avtalsrörelsen drar igång vid nästa år. Den nya överenskommelsen är ett avtal som alla tjänar på, både anställda och företag, säger Jonas Milton, vd för arbetsgivarorganisationen Almega.

– Genom att det förhoppningsvis ökar styrkan i våra företag och därmed också ökar konkurrenskraften. Skapar det bättre förutsättningar för anställda och vettiga villkor inom våra företag.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".