Kinas stimulanspaket möter intern kritik

I Kina publicerades på torsdagen siffror som visar att landets ekonomi växer så det knakar mitt i den ekonomiska krisen. Men bakom siffrorna finns fortfarande jättelika statliga stimulanspaket. Och frågan är när Kinas ekonomi kan börja gå av sig själv igen.

Mats Bergman är chef för Svenska Exportrådet i Kina.

– Kina har haft en hög tillväxt, en tillväxt över de åtta procent som de säger är nödvändig för att hålla den långsiktigt stabila kursen, säger han.

– Man har hållit uppe tillväxten, folk har i hyfsat hög grad kunnat behålla sina jobb, man har kunnat locka investeringar och man framträder också på den internationella arenan som en ledare, säger Mats Bergman.

Kinas ekonomi växte med nästan nio procent, under det tredje kvartalet i år jämfört med samma period i fjol. Det är siffror som ett västland inte kan drömma om ens under en högkonjunktur.

Men bakom siffrorna finns jättelika statliga ingripanden. Kina har satsat ungefär motsvarande 4 000 miljarder kronor i olika stödpaket för att hålla ekonomin under armarna.

Räknar man in alla stimulansåtgärder, så står de för minst 15 procent av Kinas bruttonationalprodukt, alltså nästan dubbelt så mycket som tillväxten.

Och nu höjs varnande röster. I dag kan man i tidningen Financial Times läsa något så ovanligt som en kinesisk bankchef som är öppet kritisk till regeringens ekonomiska politik.

De konstlat låga räntorna är på väg att leda till en bubbla på fastighetsmarknaden och på den kinesiska aktiemarknaden, skriver Qin Xiao.

Han är styrelseordförande i China Merchants Group, Kinas sjunde största långivare. Det är "akut" att strama åt penningpolitiken, skriver han.

Dessutom skriver han att det finns en allt större oro inom Kina att de jättelika stimulanspaketen kommer att utvecklas till att staten återigen tar större permanent kontroll över ekonomin. Kina behöver friare marknader, inte mer statlig kontroll, skriver bankchefen Qin Xiao.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".