Fr v Ericssons avgående vd Carl-Henric Svanberg och Hans Vestberg som blir ny vd vid årsskiftet. Foto: J Ekströmer/Scanpix.

Kursras präglade avskedsföreställning

Ericsson-aktien föll kraftigt på Stockholmsbörsen i dag, efter att telekomjätten i morse kom med sin rapport för årets tredje kvartal. I samband med rapporten höll Ericssons vd Carl-Henric Svanberg sin avskedsföreställning.

– Det har framförallt varit en otroligt inspirerande tid. Företaget står starkt. Jag kommer att fortsätta vara en stor aktieägare och stanna kvar i styrelsen, och kommer att följa bolaget. det känns spännande, säger Ericssons vd Carl-Henric Svanberg. 

I drygt sex och ett halvt år har Carl-Henric Svanberg lett Ericsson. I morse stod han på scenen för sista gången i sin nuvarande roll inför den församlade press och analytikerkåren. Vid årsskiftet lämnar han huvudkontoret i Kista för att bli styrelseordförande i brittiska oljebolaget BP. 

Ericsson var ett krisföretag när Svanberg tog över. I dag är läget helt annorlunda även om kvartalsrapporten togs emot som en besvikelse av aktiemarknaden, där sämre försäljning och vinst fick aktien att rasa. Svanberg hade sannolikt önskat en annan sorti, tror analytiker. 

– Han skulle gärna ha velat sluta med ett starkt kvartal men det lyckades han inte med. Det har varit upp och ner men när han kom in var han en väldigt viktig person i och med att han strukturerade om Ericsson och förbättrade också Ericssons mediebild. han var som en medial person perfekt för ett krisbolag, säger Helena Nordman Knutsson, aktieanalytiker på Öhman Fondkommission. 

Ny vd från årsskiftet blir bolagets nuvarande finanschef Hans Vestberg som varit inom Ericsson länge i olika roller. 

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".