Grahic.

Upprördhet i Bosnien efter frisläppande

I Bosnien är upprördheten stor och misstron mot både Sverige och internationella domstolen i Haag fördjupas efter nyheten att den dömda krigsförbrytaren Biljana Plavcic ska släppas nästa vecka.

– Fallet är ännu ett bevis för att domstolen i Haag inte skipar rättvisa. Miss Plavcics frisläppande från fängelse är som en belöning för en krigsförbrytare. Det lönar sig att begå brott, säger Ahmed Grahic

Han arbetar för kommissionen för försvunna. Den söker fortfarande massgravar och spår efter 8 100 dödade i massakern i Srebrenica.

Redan i tisdags kokade Sarajevo av rykten om frisläppandet av Plavsic. Samtidigt var den svenske utrikesministern Carl Bildt här för att bryta det politiska dödläget i landet.

Bildt och Sverige står nu mycket lågt i kurs här. Bildts roll tidigare på Balkan och hans agerande sen dess gör att många här saknar förtroende för den svenske utrikesministern. De kopplar ihop Bildt med frigivandet av Plavsic trots att detta bara är en följd av svensk rätt.

Kritiken riktas också mot Haag. Plavcics vittnesmål där gav inget av värde hävdas det och hon kom helt enkelt undan för billigt genom att säga att hon var skyldig. 26åriga Jenana Mohamerovic upplevde kriget i Sarajevo som barn. Hon är arg och ledsen över beskedet i dag.

– Jag tycker det är hemskt, jag gillar det inte, hon gjorde oss så mycket ont, hon och de andra Mlaadic och Karadiz. De borde alla sitta fängslade, säger hon.


Maria Persson Löfgren

maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".