Kronprinsessan Victoria var en av talarna då EU:s biståndsmöte inleddes idag. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix.

Stort fattigdomsmöte i Stockholm

I Stockholm invigdes på torsdagen EU:s årliga biståndsmöte, det största mötet som hålls under Sveriges ordförandeskap.

Nära 6 000 personer har samlats i Stockholmsmässans lokaler, för att lyssna när nobelpristagare och premiärministrar talar om fattigdomsbekämpning.

På den jättelika bildskärmen ovanför kaffebaren invigningstalar chefen för FN:s klimatpanel med bistert ansikte om hur antalet fattiga i världen faktiskt ökar och under tiden bjuds alla intresserade som tagit sig till Stockholmsmässan på kaffe, chokladcroissanter och läckra små rosa fruktsmoothies.

140 olika VIP-delegationer med ministrar och regeringschefer har anlänt från världen över, och allmänheten är inbjuden att närvara:

– Jag hittade en barnbok, det var ju perfekt, säger besökaren Michael Jägerskog.

Föräldralediga Michael Jägerskog har tagit sig hit med dottern som sitter i barnvagn och tummar på boken hon just fått, med biståndstema i sagoform.

Kanske inget konkret kommer att beslutas här, men det är viktigt att träffas och nätverka, tycker Mattias, som även han jobbar för en biståndsorganisation när han inte är ledig.

60 miljoner kronor går det tre dagar långa mötet på, enligt utrikesdepartementet, merparten av det betalar EU, Sverige står för en tredjedel.

Det svenska biståndet minskar nästa år med nio procent i kronor räknat på grund av de sjunkande nationalinkomsterna i och med den ekonomiska krisen. Men här är det svårt att hitta någon som tycker att det är fel att träffas på det här sättet just nu.

Annika Holmberg är tillförordnad chef för Forum Syd, de svenska frivilligorganisationernas samarbetsorganisation, vars medlemmar riskerar att få sänkta anslag framöver.

– Det kommer våra partners och vår verksamhet ute i världen men också arbetet i Sverige, säger hon.

Här bjuds det på mat och människor flygs världen över för att vara med, är det försvarbart att ha ett sånt här möte just nu när biståndet går ner?

– Man kan ju alltid ifrågasätta de här stora evenemangen men att vi träffas och diskuterar, givare, biståndsorganisationer och aktivister från syd, det tror jag är en nödvändighet. Sedan om storleken är nödvändig, det är en annan sak, säger Annika Holmberg.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".