Samkönad vigsel splittrar kyrkan

I dag kom beslutet att homosexuella får gifta sig i kyrkan. Beslutet fattades under det pågående kyrkomötet i Uppsala. Stiftadjunkt Anna-Karin Hammar var stolt efter beslutet.

– Det är en glädjens dag för Svenska kyrkan. Det är en riktig folkkyrka som är öppen för lesbiska, bögar och heterosexuella. Och vi har också plats för olika uppfattningar och biskopar som tänker lite olika. Vi är en folkkyrka, vi tänker inte likadant, men vi är glada att vi inte förnekar någon deras rättigheter, säger Anna-Karin Hammar.

Stiftadjunkt Anna-Karin Hammar tänker inte själv ombilda sitt partnerskap till äktenskap, men en av dem som tänker göra det är Erika Larsson och hennes fru.

– Jag tänker att det skulle vara en väldigt liten grej. Vi åker upp dit och tar med oss två nära vänner som vittnen, och gör det för oss, säger hon.

På kyrkomötet röstade 176 ledamöter för och 62 emot, men trots majoriteten splittrar frågan kyrkan. Det visade sig efter beslutet när 7 av 14 biskopar i ett gemensamt uttalande skrev att beslutet "om äktenskap och vigsel har tillkommit på ett sätt som inte fått en tillfredsställande förankring inomkyrkligt och ekumeniskt, inte fått en betryggande begrundning i vår kyrkas tro, bekännelse och lära och därför äventyrar kyrkans enhet." En av dem som skrev under är biskopen i Karlstad, Esbjörn Hagberg. Men trots sitt motstånd kommer Esbjörn Hagberg ändå ombesörja så att homosexuella kan gifta sig också i Värmland:

– Min uppgift som biskop är att se till att det beslut som kyrkomötet nu har tagit är ett beslut som ska fungera i mitt stift. De som önskar få en kyrklig handling utförd ska få det, och det är det som är mitt ansvar, säger Esbjörn Hagberg.

På frågan om Esbjörn Hagberg själv kommer att viga homosexuella svarar han.

– Utifrån den argumentation jag har haft vore det ganska inkonsekvent av mig att göra det.

Men ärkebiskop Anders Wejryd ser dagens beslut som det enda självklara att ta:

– Det hade varit väldigt konstigt att ta ett annat beslut eftersom vi har bestämt i kyrkomötet för fyra år sedan att vi inte ska diskriminera homosexuella. Och vi bestämde då om en ordning för att också välsigna partnerskap. Då fanns partnerskapet, nu finns inte partnerskapet längre, säger Anders Wejryd.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".