Influensan

Ny patient vårdas med konstgjord lunga

En influensapatient i Sverige har tagits in på sjukhus för vård med konstgjord lunga. Det är en man i 40-årsåldern som nu vårdas på Ecmo-avdelningen på Universitetssjukhuset i Lund.

– Det är en man som i allt väsentligt tidigare varit frisk och som inte har några direkta riskfaktorer som man talat om i samband med influensan. Han insjuknade den gångna helgen i typisk influensa och skötte sig hemma de första dagarna men kände sig sämre, så han sökte upp Universitetssjukhuset i Lund i tisdags kväll och blev inlagd, säger Hans-Bertil Hansson, smittskyddsläkare i Region Skåne.

De influensapatienter som tidigare vårdats på Ecmo-avdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna har nu alla skrivits ut från sjukhuset, men det kan ta flera månader av efterbehandling innan patienterna är helt återställda.

Ecmo-behandling innebär att blodet syresätts utanför kroppen genom ett membran, en form av konstgjord lunga. Tekniken används vid akut lungsvikt.

Den nu aktuella patienten tillhörde alltså ingen av riskgrupperna, men enligt smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson blev det ändå nödvändigt att behandla honom på Ecmo-avdelningen.

– Man inleder med traditionell ventilatorbehandling, alltså respirator, men man lyckades inte få en tillfredsställande syresättning med den utan han behövde ytterligare hjälp, säger han.

Folke Waxin
folke.waxin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".