USA

Banklöneregler ska minska risktagande

Den amerikanska centralbanken inför nu regler för att begränsa lönerna i amerikanska banker som en följd av finanskrisen. Centralbankens nya åtgärder plus regeringens är till för att minska risktagandet på Wall Street.

De högsta cheferna på de sju amerikanska storföretag som tagit emot mest stödmiljarder under finanskrisen har redan fått veta att de kommer att få se sina löner kraftigt begränsade, åtminstone när det gäller kontanta medel.

Det handlar om minst 50-procentiga nedskärningar i genomsnitt, enligt beslut från president Obamas särskilda tjänsteman, ansvarig för hur ersättningsnivåerna ska se ut i de företag som räddats av staten.

Men samma dag som detta blev officiellt berättade också den amerikanska centralbanken att den avser att införa ytterligare bestämmelser för hur lönerna i amerikanska banker ska sättas i framtiden. Det gäller alltså även de banker som inte tagit emot statligt stöd eller redan betalat tillbaka de pengarna.

Centralbanken sätter inget tak för hur höga lönerna får vara i framtiden inom banksystemet, men däremot kommer man enligt förslaget granska upplägget för löner och bonusar i de 28 största amerikanska bankerna plus ett stort antal regionala och lokala bankorganisationer runt om i världen. Man vill se till att ersättningarna är upplagda på ett sådant sätt att onödigt risktagande inte lönar sig.

Wall Street har hittills varit försiktiga i sina kommentarer, men många bedömare menar att de största företagen ofta lyckas hitta sätt att kringgå den här typen av bestämmelser.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".