MP kan bli Björklunds väg runt SD

Om Sverigedemokraterna blir tungan på vågen efter nästa riksdagsval vill Folkpartiledaren Jan Björklund att de borgerliga samarbetar med Miljöpartiet för att hålla SD borta från makten.

– Jag ser framför mig att en alliansregering söker bredast möjliga stöd över blockgränsen för olika typer av politiska förslag. Men det är ju naturligt att kasta ögonen på Miljöpartiet från en alliansregering i en sådan situation, säger Jan Björklund.

Varför det?

– Miljöpartiet är ju inte ett socialistiskt parti, till att börja med. Miljöpartiet var på väg att gå in i en borgerlig regering efter 2002 års val. Vilken regering vi än har som inte har egen majoritet kommer tvingas till kompromisser med andra partier. Det gäller en rödgrön regering och det gäller en borgerlig regering.

– Men jag tycker att det är naturligt att tänka tanken att en alliansregering i en sådan situation söker stöd för centrala delar av sin politik hos till exempel Miljöpartiet, säger Jan Björklund.

Folkpartiledaren Jan Björklund säger som de andra borgerliga partiledarna att det är uteslutet med ett organiserat samarbete med Sverigedemokraterna om de kommer in i riksdagen efter nästa riksdagsval. Men frågan är vad som händer om alliansen inte får egen majoritet och Sverigedemokraterna blir tungan på vågen.

Folkpartiledaren Jan Björklund kan i ett sådant läge tänka sig att alliansregeringen sitter kvar.

– Vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi kommer inte att hindra någon, inte Sverigedemokrater och inte någon annan, från att rösta från förslag som vi lägger fram till riksdagen, men vi kommer inte att anpassa förslagen efter vad Sverigedemokraterna tycker.

– Det är naturligt i längden att man behöver en stabilare majoritetsgruppering i riksdagen för att få igenom centrala delar av politiken och för att regeringen ska kunna föra en långsiktig och stabil politik. Där ligger det närmast till hands att en alliansregering i en sådan situation bjuder in till överläggningar med Miljöpartiet för att undvika att överlägga med Sverigedemokraterna, säger Jan Björklund.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".