Hatbrott får ett vidare begrepp i USA

I USA har senaten godkänt ett lagförslag som innebär att definitionen av hatbrott i framtiden utvidgas till att även omfatta människor som utsätts för brott på grund av sin sexuella läggning.

Förslaget har redan tidigare godkänts av kongressens representanthus, och går nu till president Barack Obama, som sagt att han kommer att godkänna lagen.

När så sker kommer hatbrottsdefinitionen i USA, förutom sexuell läggning, även att inkludera könsidentitet, ras, hudfärg, religion, nationalitet samt psykiska och fysiska funktionshinder.

Obamas företrädare på presidentposten, George W Bush, vägrade under sin tid att godkänna att definitionen av hatbrott skulle utvidgas så som nu sker.

USA:s justitieminister Eric Holder sa i samband med torsdagens godkännande av lagförslaget i senaten, att sedan han för elva år sedan började arbeta för att hatbrott även skulle omfatta sexuell läggning, har cirka 80 000 hatbrott rapporterats till USA:s federala polis, FBI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".