Strejkade för avtalet ifjol.

SKL vill riva upp löneavtal inom vården

Uppdaterad 08:09
Sveriges sjuksköterskor kan bli av med den löneökning på två procent som avtalats inför nästa år. Sveriges Kommuner och Landsting överväger att utnyttja möjligheten att riva upp avtalet med hänvisning till den ekonomiska krisen.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund upprörs.

– Jag kan inte tolka den här provokationen som något annat än en krigsförklaring mot Vårdförbundets alla medlemmar som jobbar inom Sveriges kommuner och landsting i dag.

Utsikterna för ekonomin i kommuner och landsting är dåliga, det trots att staten ger ett extra tillskott på 17 miljarder nästa år. 2010 beräknas finanserna fortfarande stå på plus, men till 2011 väntas underskott i kommun- och landstingssektorn på minst tio miljarder.

Därför kan det bli aktuellt att säga upp avtalet med Vårdförbundet, som ger sjuksköterskorna ett lönepåslag med två procent nästa år, skriver ledande företrädare för Sveriges Kommuner och Landsting SKL på Dagens Nyheters debattsida.

Sjuksköterskor och andra grupper inom Vårdförbundet träffade ett flerårigt avtal förra året som ger två procent i löneökning 2010. När avtalet träffades var det ingen som kunde ana den ekonomiska krisen, skriver gruppledarna i SKL:s arbetsutskott.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund igen:

– Vi tycker det är viktigt att vi har en vård som fungerar väl. Har man inte möjlighet att avlöna välutbildade sjuksköterskor och andra yrkesgrupper rätt måste man göra en begräsning i vad det allmänna kan erbjuda, att prioritera på ett annat sätt.

SKL uppmanar alla parter att ta ett samhällsansvar i lönerörelsen, är ni beredda att göra det?

– Vi har redan när vi accepterade de två procenten för det tredje året i avtalet tagit ett ansvar. Vi tycker att det är en ganska låg löneökning för att rätta till den skillnad som finns, där akademiskt utbildade kvinnor inom vården är väldigt lågt avlönade, säger Anna-Karin Eklund.

Arbetsgivaren SKL uppmanar alla parter att ta ett samhällsansvar i lönerörelsen. Moderaten Anders Knape är ordförande:

– Ska vi kunna upprätthålla verksamheten och den kvalitet som svenska folket kräver så finns det inte utrymme för några större löneökningar de kommande åren.

Ett nollavtal alltså?

– Jag vill inte använda begreppet nollavtal, men vi kan konstatera att lönerörelsen måste ta sin utgångspunkt i låga, mycket låga påslag för hela den svenska arbetsmarknaden.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".