Positivt är att orderingången för lastbilar fortsätter att öka. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Mångmiljardförlust för Volvo AB

Fordonstillverkaren AB Volvo åkte på en rejäl smäll när resultatet för det tredje kvartalet kom i dag. Förlusten skrivs i miljardklassen och förklaras huvudsakligen av finanskris och lågkonjunktur.

Det blev en förlust före skatt på 4,1 miljarder kronor och det är lite mindre dåligt än prognoserna som hade räknat med förlust på 5,1 miljarder kronor, enligt SME Direkt.

För samma kvartal förra året gick AB Volvo med vinst på 2,9 miljarder kronor.

Omsättningen föll från 70 miljarder till 48,4 miljarder och där hade prognoserna lyckats träffa bättre, de låg på 47,1 miljarder kronor.

Ljus i tunneln, eller åtminstone halvljuset svagt tänt, är det att orderingången för lastbilar ökade för tredje kvartalet i rad, och ökningen är 20 procent mellan andra och tredje kvartalet.

Men det handlar om en halvering av den europeiska marknaden för tunga lastbilar i år, och nästan lika mycket i Nordamerika.

Om man jämför AB Volvo 2009 med 2008 får man finanskris och lågkonjunktur i blixtbelysning: 2008 gjorde Volvo en vinst på 14 miljarder, 2009 väntas det bli en förlust på 19,4 miljarder.

Volvos omsättning väntas hamna på strax över 200 miljarder i år, jämfört med 304 miljarder 2008. Volvo var för övrigt det enda bolaget i Sverige som gick över 300-miljardersvallen 2008. Och börsvärdet på Volvo har mer än halverats.

På dagen nästan exakt för ett år sedan sa Volvos vd Leif Johansson det som sedan kom att bli en mantra för många svenska företag:

– Jag tror att man kan tala om en riktig tvärnit. Här gick vi av ett kvartal som var vårt bästa någonsin: Högsta tillväxten någonsin, bästa resultatet någonsin och på "all time high" när det gäller antal anställda. Bara tre månader senare tittar vi på en helt annorlunda situation.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".