Fabriken i Husqvarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Husqvarna skär bort 1 200 jobb

Uppdaterad: 12:58
Flera orter i Sverige berörs när maskintillverkaren Husqvarna måste spara pengar. Det står klart när företaget presenterat sin delårsrapport. 1 200 arbetstillfällen i Sverige och i USA försvinner. Men samtidigt skapas 800 nya jobb när tillverkning flyttas till Polen och Kina.

En av fabrikerna som ska läggas ned är den i Tandsbyn utanför Östersund.

– Det är ju många som jobbar här, 96 arbetstillfällen här, det är ju mycket. Det var ganska nyligen som vi fick reda på det här, så folk är i chock skulle jag vilja säga, säger Karl-Johan Strid, som är vice ordförande i fackklubben i Tandsbyn.

Mer produktion måste ske i låglöneländer om Husqvarna ska kunna fortsätta att vara världens ledande tillverkare av motorsågar och gräsklippare - det är budskapet från ledningen. Totalt ska bolaget göra sig av med 1 200 anställda i Sverige och i USA. Samtidigt ska företaget anställda 800 nya personer i framförallt Kina, men också i Polen.

I Sverige berörs, förutom fabriken i Tandsbyn, också anläggningar i Höör, Ödeshög och Husqvarna. Totalt försvinner nästan 200 jobb i Sverige.

– Vi har ungefär tio procent av vår produktionsvolym i dag i lågkostnadsländer och 90 procent i högkostnadsländer. Så vi tror inte att vi kommer att ha någon stor utmarsch ur västvärlden, men 10/90 är inte rätt proportioner för framtiden, säger Husqvartas vd Magnus Yngen.

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot företaget, som tidigare gjort sig av med många anställda. Men Åsa Liborn som är huvudskyddsombud på Metalls verkstadsklubb i Huskvarna är trots tidigare neddragningar inte förvånad över dagens besked.

– I och med att vi inte har sådär jättemycket att göra, inte full sysselsättning. Så det är ohållbart att hålla på såhär om det inte händer något radikalt. Därför blev jag inte förvånad, säger Åsa Liborn.

Förändringarna presenterades i samband med att siffrorna för det tredje kvartalet offentliggjordes. Vinsten på 108 miljoner kronor var sämre än vad analytikerna räknat med. Frågan är då när den egentliga vändningen kommer.

– Det är mycket möjligt sedan, när vi tittar tillbaka historiskt, att det har vänt här någonstans redan och det börjar återhämta sig, Men vi vill gärna se att vi har större orderingång i våra böcker innan vi så att säga bankar starkare marknad. Så vi är något försiktiga i vår outlook just nu, säger Husqvarnas vd Magnus Yngen.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Samarbete med SR Jämtland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".