Enig allians vill närma sig Miljöpartiet

Uppdaterad: 12:30
Statsminister Fredrik Reinfeldt vill precis som partiledarna i alliansen samarbeta med Miljöpartiet efter valet för att hindra Sverigedemokraterna från att få makt.

– Det ligger mycket i det. Så som svensk inrikespolitik utvecklar sig nu så är det naturligt att närma sig Miljöpartiet, säger Moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Då är det väl bättre att be Miljöpartiet vara med i regeringen i så fall?

– Jag tycker att vi ska ha respekt för att de ger ett tydligt besked om att de vill ingå i en annan regeringskonstellation givet att det finns ett väljarstöd för det. Jag försöker förhålla mig till ett läge där alliansen inte har majoritet på egen hand.

Det här är alltså en invit från dig till Miljöpartiet?

– Jag tycker att vi ska ta ansvar för att vi är beredda att regera Sverige även med lite mer komplicerade förhållanden.

Om alliansen hamnar i minoritet, och Sverigedemokraterna är tungan på vågen, sitter du då kvar?

– Jag tänker inte försätta mig i ett läge där vi blir beroende av Sverigedemokraterna eller ger dem något inflytande. Det är en hård brutalisering av deras främlingsfientlighet vi ser framför oss. De vill att Sverige ska lämna EU. De vill i princip plocka ner vår arbetslinje och föra en bidragspolitik. Det är inte möjligt att göra sig beroende av ett sådant parti helt enkelt.

Kan du svara ja eller nej?

– Jag vet inte hur det läget ser ut.

Fredrik Reinfeldt räknar med att om alliansen är större och Mona Sahlins rödgröna bara kan vinna med hjälp av Sverigedemokraterna, då lägger de rödgröna ned sina röster. Det anser Reinfeldt att Sahlin lovat.

– Om det betyder någonting, om det ska ha något värde, då måste det också innebära att hon säkerställer att hon inte formerar majoriteter med Sverigedemokraterna mot en allians som har fler röster än vad de har på vänstersidan.

Men skulle du också vara beredd att lägga ned rösterna och inte rösta igenom ditt eget förslag i ett sånt läge?

– Det här visar ungefär hur omöjligt detta är. Det finns alltså inget slut på frågorna. Därför att det blir till slut så här att man kan fingera vilket parlamentariskt läge som helst i ett valresultat som vi ännu inte har.

Och är det tvärtom, att de rödgröna är större och att Reinfeldt bara kan sitta kvar som statsminister med hjälp av Sverigedemokraternas hjälp, då tänker Reinfeldt avgå.

– Jag tänker inte i sådant läge regera vidare beroende av ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".