Bodström KU-anmäler Bildt om Plavsic

Justitieutskottets ordförande Thomas Bodström KU-anmäler utrikesminister Carl Bildt. Bodström vill att KU granskar om Bildt var jävig när han deltog i regeringens beslut i går om att krigsförbrytaren Biljana Plavsic ska friges.

I samband med rättegången mot Plavsic i Haag 2002, vittnade Carl Bildt i sin roll som tidigare fredssamordnare i Bosnien och beskrev då Plavsics insatser efter kriget som modiga. Vittnesmålet handlade inte om själva åtalspunkterna.

Utrikesminister Carl Bildt sade till TT i torsdags att han själv reflekterade över jävsfrågan innan regeringen fattade beslutet.

"I går kom Bildt riktigt snett. Han försöker smälla i journalister att det är krigsförbrytartribunalen som avgör när Biljana Plavsic ska friges. Det är fel, vilket också bekräftas av folkrättsexperter. När det nu visar sig att Bildt har anmält jäv vid tidigare beslut har han trasslat till det ordentligt för sig", motiverar Bodström sin KU-anmälan på sin blogg.

Bodström anser att Bildt ljuger och det på ett närmast komiskt sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".