Vårdlöner i nytt fokus.

Vårdfacket: Krigsförklaring från SKL

Sveriges kommuner och landsting överväger att säga upp sitt nuvarande avtal med Vårdförbundet. Avtalet reglerar bland annat sjuksköterskornas löner. Den löneökning på två  procent som man tidigare kommit överens om är för stor, enligt SKL.

– Jag kan inte tolka provokationen som något annat än en krigsförklaring mot vårdförbundets alla medlemmar. Vi tycker att det är väldigt viktigt att ha välfungerande vård och har man inte möjlighet att avlöna välutbildad sjukvårdspersonal och andra yrkesgrupper rätt får man prioritera på ett annat sätt, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Det ekonomiska läget i kommunerna och landstingen kommer att försämras de närmaste åren. Det vad buskapet när Sveriges kommuner och landsting, SKL, presenterade sin ekonomirapport i dag.

Extrapengar från staten gör att ekonomin går ihop i år och nästa år - men till 2011 väntas underskott på mellan 10 och 18 miljarder kronor.

Sådana prognoser går inte ihop med höga löneökningar, enligt SKL:s ordförande, moderaten Anders Knape. Och höga löneökningar tycker han att det nuvarande avtalet med vårdförbundet ger.

– Ja, nivån är ju garanterat två procent för nästa år och vår bedömning är att och det är för högt.

Vilken nivå skulle vara rimlig tycker du?

– Jag vill inte definiera en nivå, men det är också olika förutsättningar, så att vi ser ju också att det är viktigt att den lokala lönebildningen slår igenom, att man, utifrån de lokala förutsättningar och möjligheter man har, har en stor variation och även valfrihet att kunna förhandla lokalt om lönernas nivåer, säger Anders Knape.

Nu ska Sveriges kommuner och landsting överväga om avtalet med Vårdförbundet ska sägas upp.

I en debattartikel i Dagens nyheter skriver företrädare för SKL att alla parter måste ta sitt ansvar när löner för kommun- och landstingsanställda ska tas fram. Och Anders Knape tycker att Vårdförbundets Anna-Karin Eklund tar till överord när hon kallar diskussionen om att säga upp avtalet en krigsförklaring.

– Man måste sätta in det här i sitt perspektiv. Perspektivet är ju att vi tvingas säga upp stora personalgrupper. Perspektivet är ju att Sverige totalt inte kan betala högre löner än vad vår omgivning gör. Vi vets att det sluts avtal runt omkring oss nu i Europa på väldigt låga nivåer, säger Anders Knape.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".