Volvochefen är inte nöjd med resultatet trots att kassaflödet var positivt för första gången i år. Foto: B Larsson Rosvall/Scanpix.

Volvochefen: Inga stora varsel planerade

Volvokoncernen redovisar idag ett bättre kvartalsresultat än väntat. Men med en förlust på 4,1 miljarder kronor för tredje kvartalet är koncernchefen Leif Johansson inte nöjd.

– Jag är inte nöjd och det kan man inte vara med så stora förluster, men vi kan konstatera att det är ett väsentligt bättre resultat än vad vi hade i kvartal två och faktiskt då på säsongsmässigt lägre försäljning. Det innebär att alla de kostnadsreduktionsåtgärder som vi har gjort för att försöka få koncernen att bli lönsam på lägre nivåer nu betalar sig bra, säger Leif Johansson.

Volvos kostnadsminskningar har bland annat inneburit att mer än en tiondel av den totala arbetsstyrkan har försvunnit.

Koncernen sysselsätter ungefär 14 000 färre personer nu än för ett år sedan, och nu under fjärde kvartalet försvinner ytterligare 2 500 anställda. Men Volvochefen tror inte på några nya stora varsel framöver.

– Vi har så många olika fabriker över hela världen, varav 15 i Sverige, så jag kan inte kommentera varje enskild fabrik, men vi har inga stora varsel på gång. Däremot är det viktigt att detta fortsätter i rätt riktning för att vi ska kunna säga att vi har kommit över på andra sidan, säger Leif Johansson.

Volvo har tappat 39 procent av sin försäljning på ett år, men förlusten på 4,1 miljarder kronor är ungefär en miljard bättre än vad analytikerna hade räknat med.

Volvos omsättning på drygt 48 miljarder är också bättre än väntat, och i slutet av tredje kvartalet var det faktiskt mer pengar som kom in till Volvo än som försvann ut. Kassaflödet var alltså positivt för första gången i år.

– Det är viktigt därför att det är det som i slutändan skapar rum för att kunna göra framåtriktade investeringar av karaktären produktutvecklingar och investeringar, säger Volvochefen.

Orderingången i Volvo ökade med ungefär 20 procent under det tredje kvartalet jämfört med kvartalet dessförinnan. Däremot jämfört med ett år sedan är det fortfarande långt därunder.

Lastbilar står för ungefär två tredjedelar av Volvokoncernens omsättning, och Leif Johansson talar om en bra tillväxt på lastbilsmarknaden i Asien just nu, men det är fortsatt trögt bland annat i Europa.

Totalt sett gav lastbilsverksamheten en förlust på 2,3 miljarder kronor under tredje kvartalet.

Volvo har förlorat en del pengar även på bussar och anläggningsmaskiner, medan däremot koncernens motortillverkning går med liten vinst.

Som vanligt gör Volvo ingen prognos för hur koncernen kommer att gå framöver.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".