Kina säkrar naturresurser i Australien

Kinas ekonomiska offensiv i världen fortsätter. I dag blev det klart att ett kinesiskt företag köper en av Australiens största kolgruvor. Men motståndet mot det kinesiska intåget har varit stort.

Kina är på offensiv i stora delar av världen. Målet är att säkra så mycket naturresurser som möjligt till Kinas explosionsartade ekonomiska utveckling.

Dagens besked att Kinesiska Yazhou Coal köper det australiska gruvbolaget Felix är en milstolpe i de kinesiska expansionsförsöken.

Köpesumman motsvarar ungefär 25 miljarder kronor och det är det största övertagandet av utländska naturresurser som ett kinesiskt bolag hittills har lyckats göra.

Dessutom är det ett genombrott i relationerna mellan Asien och Kina. Kineserna har i flera år försökt köpa in sig på den australiska marknaden för naturresurser. Planerna har väckt kraftiga protester i Australien, protester som ofta har haft en stark nationalistisk karaktär: att australiska naturtillgångar inte ska hamna i kinesiska händer.

För inte så länge sedan stoppade den australiska regeringen en annan planerad gruvaffär med hänvisning till nationens säkerhet.

Det försämrade ytterligare de redan tidigare spända relationerna mellan Kina och Australien.

Kina får en allt starkare politisk, ekonomisk och militär roll i västra stillahavsregionen. Den förändrade maktbalansen oroar Australien som i motsvarande takt förlorar inflytande i regionen.

Staffan Sonning, SR:s ekonomikorrespondent
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".