Protester mot skjutövningar nära byar

I Norrbotten har försvarets övningsverksamhet med artillerield skapat stor oro ute i byarna runt skjutbanorna.

Nu protesterar bybor inom i det så kallade fyrkantsområdet mellan Luleå, Piteå, Älvsbyn och Boden mot planerna för den framtida övningsverksamheten.

– Det är ju buller och vibrationer och det stör unga som gamla. Vad säger man då? De tycker inte att försvarsmakten ska hålla på att skjuta på detta sätt, säger Rangvy Johansson från byn Klöverträsk, som är ordförande i Luleå byaforum.

Det handlar om försvarets skjutplatser för artilleriet i trakterna söder om Boden. Här skjuter försvaret bland annat över vägar och bebyggelse in mot skjutfällt från så kallade artilleriöar, vilket de gjort i många år.

Länsstyrelsen i Norrbotten behandlar nu en ansökan från Försvarsmakten om att kunna fortsätta med sin övningsverksamhet, där de också tar upp hur den skulle kunna utvecklas. Inte minst med tanke på Sveriges ökade internationella åtaganden.

I dag hölls en pressträff där överste Torbjörn Larsson, chef på artilleriregementet A9, förklarade att man förstår oron bland byborna, men att man behöver övning.

– Den främsta anledningen är att vi får bättre möjligheter att öva. Kan vi inte öva i Sverige måste vi åka någon annanstans och ingen kommer låta oss åka någon annanstans om vi inte har möjlighet att bjuda in andra till oss.

Förutom bullret så finns också en oro för att en granat ska hamna utanför övningsområdet. För några år sedan gjorde en projektil det söder om Boden, men ingen kom till skada. Torbjörn Larsson menar att de boende i området för lita på att försvaret vet vad de gör.

– Vi har goda övningsbetingelser och är professionella och duktiga.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".