Volvos vd Leif Johansson säger att det inte är några större varsel planerade vid koncernens fabriker. Foto: Rolf Höjer/Scanpix.

Volvoaktien stiger trots miljardförlusten

Kursen på Volvos aktie har stigit rejält. Bolaget redovisade i dag ännu en mångmiljardförlust, minus 4,1 miljarder för tredje kvartalet. Men resultatet var ändå ungefär en miljard bättre än väntat, enligt analytiker.

– De rapporterade förlusterna blev lägre än väntat och utsikterna är också lite mer på positiva sidan. Man har ju sett en vändning när det gäller marknadsförsäljningen och orderingången är upp med 20 procent jämfört med andra kvartalet. Så det är egentligen kärnan i varför Volvo stiger i dagsläget, säger Niclas Höglund, aktieanalytiker på Swedbank.

Under årets första nio månader har Volvokoncernen gjort en förlust på hisnande 17,7 miljarder kronor, och koncernchefen Leif Johansson säger att han förstås inte kan vara nöjd med sådana här miljardförluster. Men han ser två skäl till att Volvo i dag ändå överträffade de mycket lågt ställda resultatförväntningarna.

– Det ena är att vi har fått kostnadsreduktionsprogrammen att bita ordentligt. Det andra är att vi faktiskt har varit bra på att sälja en lite rikare mix av produkter och därmed också fått in intäktssidan lite bättre, säger Leif Johansson.

Över 16 000 jobb har försvunnit från Volvo det senaste året, men trots nya miljardförluster är det inte aktuellt med några nya massavskedanden, enligt Volvochefen.

– Vi har inga stora varsel på gång, men däremot är det viktigt att detta fortsätter i rätt riktning för att vi ska kunna säga att vi har kommit över på andra sidan.

Volvo har tappat 39 procent av sin försäljning på ett år, men koncernen har nu sparat så mycket att det i slutet av tredje kvartalet faktiskt var mer pengar som kom in till Volvos kassa än som försvann därifrån. Kassaflödet var alltså positivt för första gången i år.

– Det är viktigt därför att det är det som i slutändan skapar rum för att kunna göra framåtriktade investeringar av karaktären produktutveckling och investeringar, säger Volvochefen.

Lastbilar står för ungefär två tredjedelar av Volvokoncernens omsättning, och trots bra tillväxt i Asien gick Volvos lastbilsverksamhet back 2,3 miljarder under tredje kvartalet.

Även bolaget för anläggningsmaskiner visar förlust, men vd Olof Persson tror på en vändning när även Europa och Nordamerika får fart på sina stora statliga stimulanspaket.

– Vi tror att vi i slutet på detta år, men framför allt under 2010, kommer att se effekterna av de stimulanspaket som finns, säger Olof Persson.

Vad är det då rent fysiskt som händer i Europa och Nordamerika som inte har hänt än?

– Det som händer är naturligtvis att det de här infrastrukturprojekten, vägbyggen, broar, som kommer igång och som ger affärer åt oss.

Volvo självt vill som vanligt inte ge någon prognos för framtiden, men aktieanalytikern Niclas Höglund tror att Volvo snart kommer att ha vänt miljardförlusterna till vinst.

– Vi tror på en vändning redan under fjärde kvartalet, säger han.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".