MP tolkar invit som försök att förvirra

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tycker att statsminister Fredrik Reinfeldt försöker blanda ihop korten och förstår inte det plötsliga intresset från de borgerliga partierna för hans parti.

– Det är ju fantastiskt trevligt att det går bra för Miljöpartiet, att vi ökar och att alla vill dansa med oss naturligtvis.

Varför tror du att de vill samarbeta med just er?

– Ärligt talat så uppfattar inte jag att det är riktigt på det sättet. När jag försöker lyssna in vad de verkligen säger, Reinfeldt och Björklund med flera, och det är inte lätt, då är det egentligen så att de säger att de är beredda att sitta kvar om de får en situation där de kan vara minoritetsregering och klara sig kvar med hjälp av ett passivt stöd av Sverigedemokraterna.

– Den här lilla inviten till oss är en luftbubbla för att förvirra och röra till det hela litegrann.

Men nu säger ju statsminister Fredrik Reinfeldt att han inte kan tänka sig att sitta kvar som statsminister med stöd av Sverigedemokraterna.

– Han säger inte riktigt så. Han säger att han inte kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna och han säger att om vi, de rödgröna partierna, är större än den borgerliga alliansen då kommer han att avgå efter valet.

– Men om de är större än oss och kan fortsätta regera med ett passivt stöd från Sverigedemokraterna så är de beredda att ge Sverigedemokraterna ett politiskt inflytande, även om han inte vill låtsas om det. Så tycker jag att man måste tolka det.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".