Fredrik Reinfeldt. Foto: Mikael Andersson/Scanpix.

Reinfeldt avgår om det hänger på SD

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger i dag att han avgår om det krävs ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna för att han ska kunna sitta kvar som statsminister.

– Jag tänker inte i sådant läge regera vidare beroende av ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill alltså inte regera mer om alliansen blir mindre än de rödgröna, men ändå kan fortsätta regera med Reinfeldt som statsminister tack vare Sverigedemokraternas röster.

Reinfeldts resonemang bygger på att det verkligen blir en omröstning om statsministerposten. Ett val kan ju också resultera i att sittande statsminister sitter kvar i brist på andra klara alternativ.

Alla situationer av den här typen vill regeringen helst undvika och det är därför regeringspartiernas partiledare i dag omfamnat Miljöpartiet.

I Ekot i morse sade Folkpartiledaren Jan Björklund att om Sverigedemokraterna blir tungan på vågen i riksdagen så bör regeringen för att få majoritet samarbeta med Miljöpartiet. Centerledaren Maud Olofsson och Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund instämde snabbt och i dag på förmiddagen anslöt sig också statsminister Fredrik Reinfeldt till omfamningen av Miljöpartiet.

– Så som svensk inrikespolitik utvecklar sig nu så är det naturligt att närma sig Miljöpartiet. Jag tycker vi ska se den utveckling det partiet nu har, de är nu för EU, vilket vi välkomnar. Det har varit möjligt att göra upp om arbetskraftsinvandring, som har varit väldigt svårt med de andra vänsterpartierna, och som ju är en otroligt tuff fråga för Sverigedemokraterna.

Det här är alltså en invit från dig till Miljöpartiet?

- Jag tycker att vi ska ta ansvar för att vi är beredda att regera Sverige även med lite mer komplicerade förhållanden.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".