Operationspersonal på sjukhus. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Häftiga reaktioner i vården mot SKL

Sveriges kommuner och landsting överväger att säga upp sitt avtal med Vårdförbundet. Enligt SKL är avtalet om två procents löneökning nästa år för dyrt. Men Vårdförbundet protesterar.

– Jag tycker att det är helt fel. Jag tycker inte att de ska kunna göra det, helt enkelt, utan har de skrivit på ett avtal så får de hålla det, säger Maria Nilsson, biomedicinsk analytiker Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Förra året slöt Vårdförbundet ett avtal med Sveriges kommuner och landsting - ett avtal som ger två procent i löneökning nästa år.

Men den ökningen kostar för mycket, tycker SKL:s ordförande Anders Knape (M).

– Rent generellt konstaterar vi att vi går in i en avtalsrörelse nu som indikerar, från all den information och kunskap vi har, att det måste bli väldigt låga avtal. Nu går vi inte riktigt i takt när det gäller Vårdförbundets avtal, utan de har ett avtal som sträcker sig ett år längre. Men det finns ju en möjlighet att säga upp det avtalet och vi kommer naturligtvis att diskutera huruvida vi kan leva med en sådan nivå som ligger i det avtalet.

Hur är nivån?

– Ja, nivån är ju garanterat två procent för nästa år. Vi gör ju bedömningen att det är väldigt högt i den ekonomiska situation vi ser framför oss, säger Knape.

Ja, det är det ekonomiska läget i kommunerna och landstingen som gör att SKL tycker att avtalet man redan tecknat med Vårdförbundet blir för dyrt.

Men Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund tycker att SKL:s utspel är provocerande.

– Jag kan inte tolka det här som nåt annat än en krigsförklaring mot alla våra medlemmar.

En av medlemmarna är Maria Nilsson på universitetssjukhuset MAS i Malmö och hon tror att det kommer att få konsekvenser om det nuvarande avtalet sägs upp.

– Många blir besvikna och söker jobb utomlands. Så dåliga löner som sjuksköterskor och biomedicinska analytiker har i dag är det fel grupp att gå på. Det finns pengar inom sjukvården, man kan fördela det annorlunda bara.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Meddellöner landstingen 2008

Sjuksköterska 24 882

Biomedicinsk analytiker 24 231

Röntgensjuksköterska 25 488

Barnmorska 27 416

Källa: Vårdförbundet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".