Ser EU som en förebild.

"Afrika borde skapa en ekonomisk union"

För att ta Afrika ur den globala krisen måste kontinenten skapa samma sorts ekonomiska samarbete som EU har gjort. Det säger chefen för den Afrikanska utvecklingsbanken, Donald Kaberuka, som arbetar för att hela kontinenten ska bli en ekonomisk zon.

– Hur Europa över tid har integrerat sina ekonomier har skapat ett oerhört starkt ekonomiskt område. Och är det sant för Europa så bör det vara det också för Afrika, som i dag är så splittrat, säger Donald Kaberuka.

Som finansminister i Rwanda hjälpte han sitt land att utvecklas efter folkmordet i landet på 1990-talet i dag är Rwanda en av de starkast växande ekonomierna på kontinenten och Kaberuka vill att fler länder i Afrika ska kunna gå samma väg.

Just nu liknas ibland Afrikas ekonomiska samarbete vid en skål med spagetti. En enda stor röra av en mängd olika regionala grupperingar där det är svårt att se någon meningsfull struktur. Men det är det vi arbetar på just nu, säger Kaberuka.

– Det länderna i Afrika måste koncentrera sig på nu är att samarbeta mer, regeringar måste ta bort de lagliga hinder som hindrar fri rörlighet för både varor och människor som vill arbeta, säger Kaberuka.

Det är inte bara EU som är ett talande exempel på att ekonomisk integration är det som skapar tillväxt, säger Kaberuka.

– Se på vilka länder det är som kommer först ur krisen just nu, Kina, Indien, Brasilien, alla länder med stora marknader och stort ekonomiskt utbyte med omvärlden. Afrikas nära en miljard människor skulle kunna göra likadant, säger han.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".