De avvisade egyptierna

Inget besked om uppehållstillstånd

Det har snart gått åtta år sedan egyptierna Mohammad Alzery och Ahmed Agiza avvisades från Sverige och transporterades med hjälp av CIA tillbaka till Egypten.

Sedan dess sitter Ahmed Agiza i fängelse och ingen av dem har fortfarande fått besked om de får uppehållstillstånd i Sverige, trots att regeringen har haft frågan på sitt bord i flera år.

Det är på Bromma flygplats den 18 december 2001. Ett amerikanskt flygplan och CIA-agenter väntar på de två egyptiska männen Mohammad Alzery och Ahmed Agiza.

Båda har sökt asyl i Sverige men misstänks för terrorism och ska därför utvisas. I Egypten väntar fängelsestraff och tortyr för Agiza.

FN:s kritik av Sverige är hård. Sverige prickas av såväl FN:s tortyrkommitté som kommittén för mänskliga rättigheter. Något som i sig enligt utlänningslagen borde leda till att Sverige beviljade de båda uppehållstillstånd, enligt Mohammed Alzerys advokat Kjell Jönsson.

Den frågan ligger hos justitiedepartementet sedan något år tillbaka men fortfarande finns inget beslut.

- Frågan är under beredning i regeringskansliet och när beredningsprocessen är avslutad så kommer regeringen ta ställning till de här framställningarna. Men vi är inte färdiga med det arbetet än, säger migrationsminister Tobias Billström. 

Inte heller de tjänstemän Ekot talat med som har hand om ärendet kan ge något besked om när det kommer ett beslut.

Under tiden som går avtjänar Ahmed Agiza ett 15 år långt fängelsestraff efter en rättegång som bland andra Human Rights Watch inte ansåg var rättvis. 

Ett krav från Sverige på Egypten var en rättvis rättegång, men några sådana påtryckningar görs inte längre, det är inte lönt, enligt utrikesdepartementets rättschef Carl-Henrik Ehrenkrona. 

– Sverige har inget ansvar för hans fall längre, avvisningen är verkställd, avvisningen är sedan upphävd av regeringen och han har fått skadestånd av den svenska regeringen för de svenska myndigheternas agerande, säger Carl-Henrik Ehrenkrona.

Men Sverige har visst ett ansvar, det sträcker sig långt utöver det utbetalda skadeståndet, enligt Ahmed Agizas företrädare, människorättsjuristen Anna Wigenmark på Civil Rights Defenders, tidigare Svenska Helsingforskommittén.

– Sverige har ett stort ansvar, han skulle aldrig sitta där han sitter om inte Sverige hade verkställt en avvisning på ett felaktigt sätt och en verkställning som aldrig skulle ha skett eftersom man inte kan avvisa en person till ett land när man riskerar tortyr eller dessutom utsättas för en icke korrekt rättegång, säger Anna Wigenmark.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".