Retorik och taktik bakom spelet kring SD

Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen som tungan på vågen ska partiet inte få något inflytande. Det är vad såväl de rödgröna som alliansen säger. I en blandning av saklig kritik och taktik vill båda sidor att de andra ska binda sig vid att Sverigedemokraterna aldrig ska kunna få påverka regeringspolitiken.

Oppositionen kräver att regeringen Reinfeldt ska avgå om den inte lyckas få egen majoritet efter nästa val och om Sverigedemokraterna är vågmästare. Det skulle öppna för blocköverskridande alternativ och båda blocken vill dra över något parti från den andra sidan för att kunna bilda regering i så fall.

Fredrik Reinfeldt har uteslutit alternativet att han skulle kunna sitta kvar med aktivt stöd av Sverigedemokrater.

Oppositionen vill att han också ska utesluta alternativet att sitta kvar med passivt stöd av Sverigedemokraterna, om de skulle välja att släppa fram honom som regeringsbildare genom att lägga ner sina röster.

Fredrik Reinfeldt vill flytta över ansvaret till Mona Sahlin genom att påpeka att hon lovat att aldrig ta stöd av Sverigedemokraterna för att skapa majoriteter.

Därmed kan hon inte med deras hjälp fälla en borgerlig regering eller ett borgerligt budgetalternativ i det här tänkta scenariot.

Inviten från de borgerliga till samarbete med Miljöpartiet efter valet togs emot med kalla handen i dag och Miljöpartiet visar sig lika ointresserade som Folkpartiet och Centerpartiet av att gå över blockgränsen. Allianserna håller ihop på båda sidor och än är det inte skarpt läge.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin glädjer sig troligen över beslutet för ett år sedan om ett fast koalitionssamarbete med Miljöpartiet.

Sverigedemokraterna glädjer sig troligen över all uppmärksamhet.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".