Yrkade på fängelse i Romariomål

På fredagseftermiddagen avslutades rättegången mot de tre unga män som misstänks för mord respektive medhjälp till mord på en 23-årig man i Kista förra året. Åklagaren yrkade nu på fängelse och ungdomstjänst.

– Krävs det särskilda krav att döma till fängelse? Det menar jag, med hänsyn till gärningarnas straffvärde och också att det är fråga om återfall i våldbrottsligshet, att det finns särskilda skäl för det, säger åklagaren Ewa Tvengström.

Sju års fängelse för den huvudåtalade, som misstänks för mord och försök till mord i två fall. Tre års fängelse för den 20-åring som misstänks för medhjälp och ungdomstjänst och socialhjälp för den 17-åring som också misstänks för medhjälp till mord och medhjälp för försök till mord. Det är vad åklagaren yrkar på i dagens hovrättförhandlingar.

På läktaren i säkerhetssalen satt ett 20-tal personer. Vänner till offren och till de åtalade.

Under dagen har vi fått höra bandade förhör från tingsrättsförhandlingarna med vittnen och familjemedlemmar till den mördade Ahmed Ibrahim Ali, eller Romario som han kallades.

Mordet ska ha varit ett resultat av bråk mellan två gäng. Just det faktum att många var vid brottsplatsen har försvårat utredningen.

Vittnesuppgifter går isär och ingen har pekat ut någon gärningman med 100 procents säkerhet. Men åklagaren talar om en rad bevis, som hämnd efter ett tidigare bråk och blodspår på den huvudmisstänktes skosnören.

Den huvudmisstänktes advokat Johan Åkermark tycker att bevisningen är fortsatt svag och tror inte det blir aktuellt med fällande dom.

– Bevisningen är densamma. Det har inte framkommit något nytt egentligen. Det som ligger närmast tillhands är att man fastställer tingsrättens dom, säger Johan Åkermark.

Hovrätten ska meddela dom den 6 november.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".