Finanskris äventyrar hälsa i fattiga länder

Det minskande biståndet runt om i världen, på grund av finanskrisen, riskerar att slå mot de nyvunna framsteg som nåtts när det gäller hälsa i fattiga länder. Det var en av farhågorna som kom fram på EU:s stora biståndsmöte i Stockholm.

Joelle Tanguy arbetar för det internationella vaccinationsprogrammet GAVI.

– De senaste åren har barnadödligheten i världen sjunkit stadigt, antalet barn som dör före fem års ålder ha gått ner med en tredjedel sedan 1990, säger Joelle Tanguy.

Nästa år när sänkningarna i de rika ländernas biståndsbudgetar börjar slå igenom, till exempel den svenska, blir det mindre pengar för hjälporganisationer att röra sig med. I de fattiga länderna märks redan problemen av i de egna budgetarna, menar Tanguy.

– De främsta orsakerna till att barn under fem år dör i fattiga länder är enkla sjukdomar, som diarréer och problem med luftvägarna, som borde vara lätta att åtgärda. Friska människor är en bra investering för ett land, så det finns goda skäl till att just hälsovård borde skyddas från den globala krisens effekter.

– Men i tider av ekonomisk kris är det lätt att en hälsobudget istället ses som en börda, som det går att skära ner på, säger Joelle Tanguy.

Efter EU:s stora biståndsmöte känner hon sig inte lugnad. Arbete inom hälsosektorn möter alltid stor sympati, men det kommer inte att finnas lika mycket pengar framöver.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".