Det är tveksamt om en ny oppositionsledare kan utmana Silvio Berlusconis högerregering. Foto: Scanpix.

Ny ledare ska utmana Berlusconi

I Italien ska det största oppositionspartiet Demokratiska Partiet i dag få en ny partiledare. Valet står mellan tre manliga kandidater och frågan är om någon av dessa kan bli en tillräckligt stark röst för att utmana Silvio Berlusconis högerregering.

Favoriten som ny oppositionsledare i Italien heter Pierluigi Bersani. Han tog hem 55 procent av rösterna, när nästan en halv miljon medlemmar i Demokratiska partiet fick säga sitt i en första valomgång i början av oktober.

Bersani är 58 år, en vänsterman, och har bland annat varit ekonomiminister. Hans anhängare står på torget Campo di Fiori mitt i Rom och delar ut broschyrer.

– Bersani är bäst skickad att skapa ett enat parti och för att framöver kunna leda Italien, anser Carlo de Donato. En ung mamma, som går förbi, Guilia, instämmer.

– Jag gillar Bersani. Han är konkret och rak, säger Guilia.

De två andra kandidaterna är den tillfälligt inhoppade partiledaren, advokaten Dario Franceschini, och kirurgen och senatorn Ignazio Marino.

Deras valaffischer hänger runt om i Rom med önskan om förändring och uppmaningar till italienarna att ta sitt ansvar.

I slutomgången får alla sympatisörer över 16 år delta, bara de lägger två euro, 20 svenska kronor. Alla tre manar italienarna att rösta.

Partito Democratico, Demokratiska partiet, skapades 2007 av vänster- och mittenpartier i ett försök att efterlikna det amerikanska Demokraterna. Men det lider av starka interna spänningar och har hittills ansetts alldeles för vingligt för att stå upp mot premiärminister Berlusconi. 

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".