Mahmud Abbas. Foto: Scanpix.

Abbas utlyser val i palestinska områden

Uppdaterad: 23:18
Den palestinske presidenten, Mahmud Abbas, utlyste i kväll palestinska val till den 24 januari nästa år. Abbas utspel är delvis resultatet av ytterligare ett misslyckat försök att få Hamas och Fatah att försonas.

I det försoningsavtal som fanns på bordet skulle parterna vara överens om att skjuta upp valet till i juni nästa sommar. Utan ett palestinskt försoningsavtal blir det svårt att genomföra allmänna val på både Västbanken och Gaza.

Den interna palestinska splittringen är ett hinder, inte bara för möjliga fredssamtal med Israel, utan också för palestinsk demokrati.

Hamas har redan förkastat valförslaget och dömt ut det som olagligt enligt den palestinska konstitutionen.

Om ett val ändå genomförs den 24 januari är det näst intill uteslutet att Fatahs kandidater skulle kunna bedriva valkampanj i Hamasstyrda Gaza där Fatah inte vågar visa sig. 

Mahmud Abbas baktanke med att utlysa val är att sätta press på Hamas att skriva under ett försoningsavtal med Fatah där man enas om att skjuta upp valen till i juni nästa år.

Hamas och Fatah var nära att komma överens och skriva på ett försoningsavtal. Men efter Goldstoneaffären, där president Abbas såg ut att ha gått Israels ärenden när han stoppade den första FN-omröstningen om Goldstones Gazakrigsrapport, tyckte sig Hamas ha en ursäkt vägra försonas med den president stora delar av det palestinska folket såg som en förrädare.

Att en palestinsk president gick emot en rapport som beskyllde Israel för krigsbrott mot Gazas befolkning uppfattades som oförlåtligt och Hamas har utnyttjat situationen maximalt medan Abbas popularitet dalat kraftigt.

Nu återstår det att se om Mahmud Abbas valutspel kan få Hamas att återvända till förhandlingsbordet och skriva under ett försoningsavtal där parterna enas om hur och när val ska hållas.

Både Fatah och Hamas vet att det palestinska folket är innerligt trött på det som i folkmun kallas självupptaget käbbel för att sitta kvar på tronen.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".