SR:s Ginna Lindberg intervjuar drottning Silvia. Foto: SR.

Drottning Silvia mötte Obama och Clinton

Drottning Silvia vill att USA och Sverige ska samarbeta när det gäller kampen mot droger och mot människohandel. Det var drottningens budskap vid ett besök i Washington på fredagen, där hon samtalade med presidenthustrun Michelle Obama och med utrikesminister Hillary Clinton.

- Det som är viktigt är att regeringarna skulle satsa mera på förebyggande åtgärder, prevention, säger drottning Silvia.

Drottningen besöker Washington för att tala om vikten av internationellt samarbete i kampen mot narkotika och i kampen mot människohandel. Hon togs emot i Vita Huset av Michelle Obama för att bland annat informera om det egna arbetet i organisationen Childhood Foundation, och för att diskutera EU:s arbete mot så kallad trafficking.

Drottning Silvia hade också ett separat möte på utrikesdepartementet, vilket hör till ovanligheterna. Utrikesminister Hillary Clinton har sagt att hon vill prioritera kampen mot internationella narkotikakarteller. Drottning Silvia gav exempel från sin egen stiftelse mot droger, Mentor, som driver projekt i Sydamerika:

- Särskilt Mentor i Colombia var hon intresserad av. Det är ju mycket som händer där, när det gäller droger som finner sin väg till USA och förstör så många unga människors liv.

På vems initiativ ägde mötet rum med Hillary Clinton?

- Det vet jag inte, ärligt talat. Men jag har väl nämnt någon gång att jag gärna vill fortsätta det här samtalet. Och personligen är jag väldigt orolig när det gäller Sydamerika, eftersom jag levt så länge i Brasilien.

- Det finns länder i Sydamerika som vill legalisera marijuana till exempel och personligen tycker jag det är ett väldigt farligt steg. Inte bara för att det ger fel signaler, inte bara för att det ser ut som man ger upp, utan för att man bagatelliserar det på ett sätt som är väldigt farligt. Så jag är orolig för vad som händer i Sydamerika, säger drottning Silvia.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".