Maud Olofsson säger sig vara redo att prata med MP, men har spräckt samtal förr. Foto: Rolf Höjer/Scanpix.

Centern vill ha MP trots C-avhopp förr

Centerpartiet fällde ett samarbete med Miljöpartiet 2002. Men centerledaren Maud Olofsson sällade sig ändå till de andra borgerliga partiledarna när de på fredagen utpekade Miljöpartiet som möjlig partner om Sverigedemokraterna blir tungan på vågen i riksdagen efter nästa års val.

– Miljöpartiet kan ju vara det alternativ som gör att vi får en majoritet, för jag tror att svenska folket vill ha stabilitet i politiken, förklarar Maud Olofsson fredagens utspel. 

Skulle Sverigedemokraterna komma in i riksdagen efter nästa val vill alltså Maud Olofsson samarbeta med Miljöpartiet för att försäkra sig om att inte vara beroende av Sverigedemokraterna för att kunna bilda regering.

Efter valet 2002 förhandlade Miljöpartiet med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet om att bilda en minoritetsregering. Förberedelserna var i full gång då Maud Olofsson plötsligt kallade till presskonferens och hoppade av samarbetet:

– Vi har bestämt oss för att inte delta i några ytterligare överläggningar kring en ny mittenregering, sa Maud Olofsson då.

Efter Maud Olofssons och Centerns besked upphörde samarbetet mellan partierna. Maud Olofsson sa bland annat att de övriga partierna inte ville spara tillräckligt för att kunna genomföra de reformer som Centern ville ha. Men efter Maud Olofssons presskonferens förnekade Folkpartiet, Krisdemokraterna och Miljöpartiet att detta skulle ha varit orsaken till att planerna sprack. De verkliga skälen till Centerns och Maud Olofssons avhopp har det spekulerats om. Det fjärde borgerliga partiet Moderaterna var ju inte med, vilket kan ha haft en avgörande betydelse.

Den nuvarande situtationen är knappast lättare. Miljöpartiet ingår ju i den rödgröna oppositionen med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Och i ett gemensamt uttalande på fredagskvällen sa de rödgröna partiledarna att:

”Det står nu helt klart att de borgerliga partierna är beredda att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Den egna principiella uppfattningen de tidigare drivit - både i riksdagen och i Grundlagsutredningen - att en regering som inte längre får en majoritet av väljarna ska avgå, är som bortsopat.” 

Men Maud Olofsson säger att hon tror på samarbete med Miljöpartiet ändå: 

– Det vi säger nu som är nytt är att vi är beredda att diskutera med Miljöpartiet. Jag har ju suttit med Miljöpartiet förut och diskuterat ett eventuellt regeringssamarbete, så jag vet ju att det finns rätt många frågor där vi skulle kunna hitta en gemensam grund. Och det finns ett samarbete redan i dag fast vi sitter i regeringen och de tillhör vänsterkartellen, säger Maud Olofsson. 

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista