Röstboxar till vallokalerna.

Amnestilag prövas i Uruguay-val

I Uruguay väljs inte bara president och ledamöter till parlamentet i söndagens val. Väljarna ska också ta ställning till två lagar. En av dem gäller en amnestilag som antogs för 20 år sedan och frågan om den ska upphävas.

Walter Montesanos grönsaksstånd på marknaden i gamla stan i Montevideo ser ut som ett litet konstverk. Men bland de noggrant uppbyggda pyramiderna av frukter ligger också flygblad med uppmaning att rösta ja till förslaget att upphäva amnestilagen från 1989.

– De som deltog i de revolutionära rörelserna på 70-talet, säger Walter - de fick betala sitt pris, 14 till 16 års fängelse, exil eller till och med döden eller att bara försvinna. Och, fortsätter han, det är inte mer än rätt att de som då, fram för allt militären, begick brott mot mänskligheten också betalar sin skuld och att de äntligen berättar vad de vet.

– Det är inte det att vi vill klamra oss fast vid historien, säger Walter. De flesta av oss vill glömma. Men vi vill att det ska vara ett rent förflutet präglat av rättvisa.

Till skillnad från andra länder i Latinamerika var det inte militären som införde amnestilagen i Uruguay.

Den antogs i en folkomröstning 1989, under den första demokratiska regeringen efter åren av diktatur.

I inget annat latinamerikanskt land är en folkomröstning ett så självklart verktyg för avgöra svåra frågor som i Uruguay.

– Men, säger Walter, då 1989, när vi röstade för amnestilagen, så levde vi fortfarande i diktaturens skugga. Vi var rädda. Nu är det annorlunda och det är bara korrekt att vi återigen får göra vår röst hörd.

Och domstolarna har redan börjat agera. Genom ett speciellt undantag i amnestilagen dömdes häromdagen den gamle diktatorn Gregorio Álvarez till 25 års fängelse för 37 mord som skedde med hans medgivande.

Om amnestilagen upphävs kommer många fler att dömas. Och därmed, menar Walter, tvättas också historien ren, så att vi kan börja glömma den.

Lars Palmgren, Montevideo 
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".