Värvades av KGB. Arkivfoto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Jan Guillou hade mångårig KGB-kontakt

Uppdaterad: 12:37
Författaren och journalisten Jan Guillou hade i flera års tid under 1960-talet kontakter med den dåvarande sovjetiska säkerhetstjänsten KGB. Det skriver tidningen Expressen som tagit del av tidigare hemligstämplade dokument som Riksarkivet släppt.

Av de dokument som tidningen Expressen publicerar och som Riksarkivet avhemligat, framgår att Jan Guillou 1967 hade kontakt med KGB-agenten Jevgenij Gergel. Och under fem års tid fram till 1972 hade Guillou kontakt med KGB.

Jan Guillou har inte gått att nå i dag. Men Expressen har talat med honom och han bekräftar att han hade kontakt med KGB. Guillou berättar hur det gick till när han och KGB-agenten skulle träffas. Då gick Guillou in i en telefonkiosk vid biografen Grand på Sveavägen i Stockholm och skrev en siffra med krita. Det betydde att de skulle ses på en viss restaurang och vid en viss tidpunkt. sedan kom KGB-agenten dit memorerade siffran och suddade ut den så att den svenska säkerhetspolisen inte skulle kunna se något.

– Till vänster ritade jag med vit krita en siffra: 1, 2 eller 3. Det betyder mötesplatser vid den vanliga tiden, säger Jan Guillou i Expressens ljudinspelning.

Jan Guillou hade alltså kontakt med den ryska säkerhetstjänsten KGB, men enligt Guillou begick han ingen brottslig handling. Syftet var enligt Guillou att avslöja hur den ryska säkerhetstjänsten arbetade i Sverige, men, enligt vad han själv säger, fick han inte reda på tillräckligt för att kunna publicera något. Han arbetade vid den här tiden på herrtidningen FIB Aktuellt.

Guillou fick i uppdrag av KGB att försöka stjäla en intern telefonkatalog från den amerikanska ambassaden i Stockholm, men lyckades inte med det. Däremot skrev han en artikel om det socialdemokratiska partiets förhållande till Vietnam och fick 600 kronor för arbetet. Det bekräftar han för Expressens reporter Micke Ölander:

Fick du pengar av Gergel någon gång?

– Ja, men det var lagligt sånär som på att det naturligtvis får ses som svartjobb. Men det var inte för några tjänster som skulle vara olagliga, svarar Jan Guillou.

Jan Guillou blev, enligt dokumenten, från Riksarkivet angiven av sin kollega och vän Arne Lemberg. Han kontaktade den svenska säkerhetspolisen Säpo. Men Säpo:s utredning om Guillous kontakter med KGB ledde aldrig till åtal, enligt Expressen.

Det har tidigare spekulerats i och påståtts att Jan Guillou haft kontakter med KGB. Tidigare i år kom Gunnar Ekberg ut med sin bok om sina år inom svenska underrättelsetjänsten. En av hans uppgifter under de åren var att infiltrera den svenska yttersta vänstern.

Men efter att hans namn avslöjats av Guillou och Peter Bratt i samband med IB-affären i början på 1970-talet, fick Gunnar Ekberg under en period leva med skyddad identitet.

Ekberg skriver i sin bok om hur Guillou brukade möta KGB-officeren Gergel på en restaurang i Stockholm.

– Gergels uppgift som KGB-resident var att skaffa just inflytelseagenter. Jan ser jag som en typisk inflytelseagent, någon man utnyttjar till att utföra uppdrag i journalistiken och annat. Han måste ha varit medveten om vad han gjorde. Kontakten varade väl i fem år, om jag inte misstar mig, och då sitter man inte bara och pratar politik med varandra och är trevliga. Så fungerar inte KGB, de är skickligare än så.

Guillou själv säger att han inte utförde något direkt spionage utan att det handlade om politiska samtal?

– Ja, men det är väl lite naivt att sitta och föra politiska samtal i fem år med KGB. De vet vad de vill, och de har hanterat agenter förr. Dessutom finns det åtminstone ett uppdrag som jag har hört talas om, det här med telefonboken.

Du tror inte enbart att det handlade om samtal?

– Nej, det tror jag inte. Det skulle vara väldigt underligt. Det stämmer inte med hur KGB jobbar i övrigt, säger Gunnar Ekberg.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".