Vill veta vart pengarna går.

Jordbruksministern ifrågasätter matpriser

Dagens matpriser är för höga, anser jordbruksminister Eskil Erlandsson. Han undersöker nu om han kan utnyttja konkurrenslagstiftningen för att tvinga fram bättre konkurrens på livsmedelsmarknaden.

Det som fått Eskil Erlandsson att reagera är att priserna stiger trots att bönderna får sämre betalt.

– Det måste vara något fel i systemet när livsmedelspriserna fortsätter att stiga, eller i varje fall står stilla och priset som bonden får för sin produktion i många fall har halverats det sista året. Någonstans där pengarna vägen och jag vill ta reda på var de tar vägen. Jag tycker att vi måste se förändringar i alla led när det sker prisförändringar.

Jordbruksministern har nu, tillsammans med regeringarna i Sveriges europeiska grannländer, begärt en undersökning av var i livsmedelskedjan pengarna stannar. Själv misstänker Eskil Erlandsson att en del blir kvar hos butiksägarna.

– Jag tror att en del av pengarna tar vägen dit. Vi såg och noterade häromveckan att till exempel Ica har tjänat väldigt mycket pengar under sista året. Det är ett bevis för att någon tagit pengarna som är emellan.

Bekräftar Erlandssons undersökningar att hans misstanke om bristande konkurrens på livsmedelsmarknaden är förklaringen till att matpriserna hålls uppe är han inte främmande för att tvinga fram ökad konkurrens.

– Då finns det lagstiftningar som säger att man får dela upp marknaden, man får splittra företag. Det har vi sett exempel på när det gäller oljebranschen till exempel, att vissa företag har fått sälja av verksamheter så att det har uppstått och blir bättre konkurrens, så att vi konkurrenter får vettiga priser, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".