Är i dag ett parti med gott självförtroende. Foto: Alexander von Sydow/Scanpix.

Miljöpartiet nobbar alliansinvit

Det är helt uteslutet att Miljöpartiet skulle agera stödparti åt Moderaterna. Det sa Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand när partiets kommun- och landstingspolitiker träffades i dag på valupptakt i Örebro.

Bland medlemmarna var det också många som fnyste åt det borgerliga plötsliga intresset för Miljöpartiet, bland dem Jakop Dalunde språkrör för Grön ungdom.

– Jag betraktar det som en skenmanöver, att de vill kunna sitta kvar med passivt stöd från Sverigedemokraterna men att det ser ut som om de tar hjälp av oss att göra det.

Språkröret Maria Wetterstrand valde att ägna en del av sitt tal åt de senaste dagarnas diskussion om hur de olika blocken ska agera om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen, och inget av de två blocken får egen majoritet. I går deklarerade alla de borgerliga partierna att man i det läget föredrar att samarbeta med Miljöpartiet. Maria Wetterstrand gav inte mycket för den inviten.

– Det är helt uteslutet att vi som Miljöpartiet skulle agera stödparti åt en moderatregering som dessutom sitter med på nåder av Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet kommer att anta ett valmanifest nästa år, och partistyrelsen vill lyfta fram Miljöpartiet som ett småföretagarparti. Ett förslag är att införa ett särskilt entreprenörsår, det ska vara möjligt att få tjänstledigt för att pröva på att starta företag. Partiet vill också sänka arbetsgivaravgifterna med tio procentenheter för småföretag och ännu mer för ensamföretagare som vill anställa ytterligare en person.

– Jag menar att det skulle ha stor betydelse i dag när många företag i lågkonjunkturen går på knäna och riskerar att läggas ner. Då skulle en sådan skattesänkning göra att många klarar sig, säger språkröret Peter Eriksson.

Vad skulle det kosta?

– Det skulle kosta tio miljarder. Men det skulle ske genom en omfördelning av de insatser som regeringen gör i dag och som vi tycker är väldigt ineffektiva.

När Miljöpartiet träffades i dag var det ett parti med gott självförtroende. Maria Wetterstrand sa att Miljöpartiet har etablerat sig som Sveriges tredje största parti, och att det är fullt rimligt.

– Vi kan inte gå omkring med självbilden att vi är små men tuffa. Utan vi måste fortsätta framåt nu med självbilden att vi är stora och tuffa, sa Maria Wetterstrand.

Målsättningen är att fördubbla valresultatet från förra valet, vilket innebär att partiet skulle få 10,4 procent i riksdagsvalet. I vår ska Miljöpartiet presentera ett gemensamt budgetalternativ tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Asylpolitiken och Afghanistanfrågan nämns av en del miljöpartister som kniviga frågor att lösa. Men det finns fler, enligt Cecilia Obermüller, som sitter i kommunfullmäktige i Stockholm.

– För oss i Stockholmsregionen och i Stockholms kommun handlar det om Förbifart Stockholm. Det är en väldigt stor stötesten. Det är omöjligt för oss att sitta och samregera med Socialdemokraterna om de tänker genomföra Förbifart Stockholm, säger Cecilia Obermüller.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".