Smog i Beijing, Kina. Foto: Oded Balilty/Scanpix.

USA och Kina avgör klimatförhandlingar

Om drygt en månad inleds FN:s klimatmöte i Köpenhamn, men fortfarande är det låsta positioner mellan industriländer och utvecklingsländer.

Kina har jämsides med USA blivit den största utsläpparen av växthusgaser och det är nödvändigt att Kina spelar en aktiv roll. Det säger Karl Hallding, Kinaexpert vid Stockholm Environment Institute.

– Kinas roll är avgörande om vi ska kunna klara av klimatproblemet. Utan Kinas aktiva medverkan att minska utsläppen så kommer vi inte kunna klara det.

Kina har numera lika stora eller större utsläpp än USA, men man har också fyra gånger så stor befolkning. Kina ingår i gruppen utvecklingsländer i klimatförhandlingarna. Samtidigt är Kinas ekonomi mycket expansiv, landet har en stor valutareserv och kinesiska företag köper industrier utomlands. Frågan är då om Kina kan betraktas som ett traditionellt utvecklingsland.

– Definitionsmässigt är Kina ett utvecklingsland. Det är till och med ett lägre medelinkomstland.

Det finns 200 miljoner människor i Kina som lever på under en dollar om dagen och Kina kommer att drabbas hårt av klimatförändringarna. Kina har förklarat sig berett att hålla nere utsläppen jämfört med alltså om inga åtgärder vidtas.

– Kina har en politik som inriktar sig på att minska koldioxidintensiteten till år 2020 dock kan har de inte angett någon siffra än.

Varför det?

– Därför man väntar på USA. Det är USA och andra rika länder som först gör åtaganden. Sedan kan man följa efter och ta på sig vissa saker.

Representanthuset i USA:s kongress antog i somras ett förslag om utsläppsminskningar.  Men utan senatens godkännande och utan att övervinna motståndet bland senatorer i sitt eget parti är president Barack Obama bakbunden.

– President Obamna måste få det mandat som enbart senaten kan ge honom. Han kommer inte åka till Köpenhamn om han inte har det mandatet. Men han måste veta att han har de här 60 rösterna bakom sig.

Om det inte kommer konkreta löften från USA och andra rika länder kommer Kina att vara motsträvigt till egna åtaganden. Förslaget, som antogs av representanthuset innebär att USA minskar sina utsläpp med 17 procent till 2020 räknat från 2005.

– Det är inte tillräckligt mycket för att Kina ska bli glada men det kanske är tillräckligt för att Kina ska spela ut sina kort och då har vi helt plötsligt fått en positiv spiral i klimatförhandlingarna, säger Karl Hallding, Kinaexpert vid Stockholm Environment Institute.


Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".