En av attentatsplatserna. Foto: Hadi Mizban/Scanpix.

Blodigaste dåden i Bagdad på månader

Uppdaterad: 16:01
Två bilbomber skakade Bagdad i morse och orsakade stor förödelse. Minst 136 människor dödades och ytterligare flera hundra skadades. Dåden ägde rum intill två regeringsbyggnader. 

Svarta rökpelare över centrala Bagdad, marken täckt med avloppsvatten från söndersprängda rör och ett ögonvittne som räknar till 13 kroppar på en liten yta - vissa av de döda söndertrasade på marken, andra förkolnade inuti utbrända bilar.

– Varför gör de detta mot oss, skrek en man med blodiga kläder. Han svarade strax själv på frågan: Det är för att de vill sabotera valet i januari.

Ett förtvivlat räddningsarbete med brandkår och ambulans pågick i flera timmar. Ambulanspersonal vittnar om att de tvingades vira in de döda i filtar innan de bars bort eftersom kropparna var glödheta.

Tvillingexplosionerna ägde rum med en minuts mellanrum utanför justitiedepartementet och utanför Bagdads guvernörs kansli, det ena vid en stor vägkorsning i centrala Bagdad mitt under rusningstrafiken i morse.

Det råder inget tvivel om att attacken var den blodigaste i Iraks huvudstad på två månader.

För två månader sedan skakades utrikesdepartementet och finansministeriet av våldsamma explosioner som dödade 100 människor. Dagens attacker, också mot statliga symboler, bär många likheter med augustidåden som Iraks regering då beskyllde Syrien för att ha varit inblandat i.

Dagens blodiga terrordåd ses av många som ett direkt försök att påverka valet i Irak i januari nästa år. Just i eftermiddag skulle politiska ledare ha sammanträtt i Bagdad för att diskutera Iraks vallag.

Attentaten ses också som ett sätt att underminera stödet för Iraks premiärminister Nuri al-Maliki och sabotera hans möjligheter att bedriva en valkampanj vars främsta argument skulle vara den förbättrade säkerheten i landet.

Våldet har minskat dramatiskt i Irak, det senaste året. al-Qaida anses ha försvagats avsevärt, bland annat efter att stora sunnimuslimska grupper och klanledare med ekonomiskt stöd från USA har tagit avstånd från nätverket och tagit strid mot grupper knutna till al-Qaida.

Men blodbadet i dag är ytterligare ett bevis för att Iraks framtid ännu är oviss.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".