Valdagen rapporterats vara lugn i Uruguay. Foto: Scanpix.

Stort intresse för valet i Uruguay

Vallokalerna i Uruguay har nu varit öppna i sex timmar. Närmare 90 procent av de bara drygt 2,5 miljoner väljare beräknas rösta. Inte för att det är obligatoriskt, utan för att det politiska intresset är så pass stort.

– Vi har inte röstat än, säger Miriam och José Ayala. Vi ville ta en promenad först, men nu ska vi gå och lägga vår röst i lugn och ro.

Det är inte bara valdagen som är lugn i Uruguay. Hela valkampanjen har varit lugn. Uppsluppen och ljudlig, men lugn.

– Det finns ett starkt medborgarmedvetande här, säger José, som från början är spanjor men som flyttade hit för 50 år sedan för att gifta sig med Miriam. Hon ler stort och förklarar att vi uruguayaner uppskattar, närmast njuter av demokratin.

– Det spelar ingen roll vilket parti man stödjer, om man är Blanco, Colorado eller Frenteamplista. Alla har gjort sina kampanjer sida vid sida, på samma ställen utan att komma i konflikt med varandra, vi hälsar på varandra, istället för att bråka.

Men trots den solida politiska stabiliteten har den politiska kartan i Uruguay ritats om ganska ordentligt sedan demokratins återkomst för 25 år sedan.

I det första valet så var det gamla Coloradopartiet, som bildades redan på 1800-talet som segrade, tvåa var det lika gamla Nationalpartiet, eller Blancos som de kallas. Långt efter kom det enda unga partiet Frente Amplio, den breda fronten där vänstern var samlad.

Idag är det tvärtom; Frente Amplio är störst och Colorados minst.

Men samtidigt råder en stor enighet om den väg som landet har slagit på under de senaste fem åren och oavsett vem som segrar så är det få som tror på några dramatiska förändringar.

– Det viktiga, säger José och Miriam, det är folk känner att landet går framåt, att livet blir bättre. Så känns det idag.

Lars Palmgren, Montevideo
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".