Foto: SR

Brott kan ha begåtts vid Swedmilk

Makedonska myndigheter misstänker att brott kan ha begåtts i svenskkontrollerade mejeriet Swedmilk. Mejeriet, där svenska statens biståndsföretag Swedfund var näst största ägare, gick i konkurs i mars i år. En åklagare i Makedonien ska nu besluta om det blir åtal.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio rör misstankarna bland annat bedrägeri och förfalskningar av företagsdokument.

Mejeriet Swedmilk i Makedonien byggdes delvis upp med svenska skattepengar. Statliga biståndsföretaget Swedfund var mejeriets näst största ägare.

Inga brottsmisstankar har dock riktats mot Swedfund, utan misstankarna rör, enligt uppgifter till Sveriges Radio, personer i mejeriets tidigare ledning, bland andra en svensk som också var delägare i mejeriet.

– Vi noterar att myndigheterna anmält misstanke om brott. Men i övrigt ser vi ingen anledning att agera utan låter processen få ha sin gilla gång i Makedonien, säger Karin Isaksson, investeringsansvarig på Swedfund.

I mars i år, efter bara omkring ett och ett halv år i drift, begärdes Swedmilk i konkurs. Skulderna uppgår idag till 350 miljoner kronor och värst drabbade är 2000 makedonska bönder som inte fått betalt för mjölken de levererade.

Skulden till bönderna uppgår till 40 miljoner kronor.

Den svenske före detta vd:n på Swedmilk, som enligt uppgifter utreds i Makedonein, vill inte ställa upp på en bandad intervju.

Men han säger till Sveriges Radio att orsaken till mejeriets svåra problem var att en av de makedonska delägarna medvetet försökte orsaka Swedmilk stora förluster.

Planen ska ha varit att tvinga bort de andra ägarna för att sedan kunna ta över mejeriet för en struntsumma.

Därför hamnade mejeriet i akut ekonomisk kris under slutet av 2008. Därför fick inte bönderna betalt för mjölken.

Den svenske tidigare vd:n säger också till Ekot att han själv förlorat pengar på Swedmilk och att han inte gjort sig skyldig till några oegentligheter.

Karin Isaksson på statliga Swedfund är förtegen om uppgifterna om misstankar mot den svenske tidigare chefen i Swedmilk.

– Det har jag ingen anledning att kommentera, säger hon.

Varför vill du inte kommentera det?

– Det är en relation som rör oss som investerare och vi har absolut ingen anledning att kommentera våra partners offentligt.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".