Utförsäkrade som inte är a-kassemedlemmar har pengar att rädda. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Bråttom med att informera sjukskrivna

Försäkringskassan arbetar med att informera de tusentals långtidssjukskrivna som vid årsskiftet blir utförsäkrade från sjukförsäkringssystemet. Men det finns en risk att Försäkringskassan inte hinner ge alla sjuka information.

Det viktigaste är att de som blir utförsäkrade går med i a-kassan, säger Henrietta Stein, avdelningschef på Arbetsförmedlingen.

– För dem som lämnar sjukförsäkringssystemet vid årsskiftet är det väldigt viktigt att de redan nu i oktober ansöker om förnyat medlemskap, säger Henrietta Stein.  

Regeringen satsar miljarder på att försöka få ut långtidssjukskrivna i jobb. När sjukpenningen och sjukersättningen försvinner kommer de sjukskrina i stället att få gå ett introduktionsprogram hos Arbetsförmedlingen och de kommer att räknas som arbetslösa.

Då blir ersättningen också inkomstbaserad. Det innebär att den som inte är medlem i någon a-kassa bara får 223 kronor om dagen, bara en tredjedel jämfört med 680 kronor per dag, som är högsta ersättningen i a-kassan.

Många av de sjukskrivna gick ur a-kassan när reglerna ändrades för några år sedan.

För dem som blir utförsäkrade redan i januari, och som gått ur a-kassan, gäller det att ansöka om medlemskap igen senast den 31 oktober, annars väntar den lägre ersättningen.

Försäkringskassan arbetar just nu med att skicka ut information till de 15 000 som blir utförsäkrade i januari. Till en början skriftligt och de som inte hör av sig blir uppringda.

Försäkringskassan har fortfarande många samtal framför sig, och Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare, kan inte garantera att alla får information i tid.

– Vi jobbar väldigt hårt, det försöker vi att göra.

Men det finns en liten risk att ni inte hinner få tag på alla innan den 31 oktober?

– Alla kommer få skriftlig information och vi ska ringa upp dem också. Jag kan inte säga hur läget är men ambitionen är att vi ska hinna ringa alla, säger Cecila Udin.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".