1 av 2
Srebrenicas mödrar i Haag. Foto: Hidajet Delic/Scanpix.
2 av 2
Munira Subasic

Rättegång mot Radovan Karadzic inleds

I dag inleds en av krigsförbrytardomstolen i Haags viktigaste rättegångar. Den före detta bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic åtalas för bland annat folkmord, etnisk rensning och brott mot mänskligheten. Rättssalen kommer vara fylld av offer för dessa brott, men den åtalade själv tänker inte närvara.

– Vi kan inte förneka att Haagtribunalen faktiskt gjort en hel del, men tyvärr har politiska ställningstaganden påverkat domstolen. Politik representerad av sådana som Carl Bildt, av tyskar, fransmän och själva domaren som faktiskt förnekat att Srebrenica var ett folkmord, säger Munira Subasic, ordförande för Srebrenicas mödrar och en av drygt 100 kvinnor som kommer följa rättegången mot Radovan Karadzic på plats i Haag.

Kvinnorna vill med sin närvaro understryka vikten för offren att inte bara få de skyldiga dömda utan också att alla dolda dokument och bevis läggs fram. När den före detta serbiska presidenten Slobodan Milosevic dog mitt under processen mot honom begravdes också en del av sanningen, hävdar Srebrenicas mödrar.

De hoppas att det inte ska bli så den här gången, men de är tveksamma. Dels för att de tycker att de elva åtalen borde varit tre gånger fler och dels för att Karadzic vapendragare general Ratko Mladic fortfarande är på fri fot. Karadzic själv lyckades hålla sig undan i nästan 13 år, i flera år bodde han i Belgrad.

– Vad väntar de på att Karadzic också ska dö, fortsätter Munira, Varför annars färre åtal och all spänning kring processen. Fortfarande har vi förtroende för åklagaren och Haagtribunalens ordförande, men om den här processen också faller sönder, då dör hela världens rättvisa.

– Jag som muslim och minoritet i Europa kommer vara rädd för jag kommer inte kunna få rättvisa här. Jag kommer tolka det som att Europa först tillät förintelsen av judar och sedan folkmordet på muslimer i Srebrenica och i Bosnien, mina söner, min man och bröder, säger Munira.

Maria Persson Löfgren, Sarajevo
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".